Volledig scherm
Lege schoolklas. © ANP

Ruim 200 leerlingen in Oost-Nederland naar huis vanwege lerarentekort

Meer dan tweehonderd leerlingen in Oost-Nederland zijn vanmorgen naar huis gestuurd als gevolg van een lerarentekort. Dat blijkt uit cijfers van de website lerarentekortis.nu. Door de heersende griepepidemie zijn niet alleen leerlingen maar ook docenten ziek.

Door het tekort aan leraren en invallers, worden de klassen naar huis gestuurd. Dat waren vanmorgen in Oost-Nederland zeven klassen, in totaal 209 leerlingen. Bij zeven andere klassen in het oosten kwam een parttimer een extra dag terug, werd de klas verdeeld of werd naar een andere oplossing gezocht. Op landelijk niveau hadden 154 scholen te kampen met een lerarentekort.

Onbevoegde invalassistenten

Twee weken geleden moest PON, de grootste vervangingspool voor zieke leerkrachten van Oost-Nederland, 133 klassen teleurstellen. De vervangers waren op. Vorige week maandag kregen 40 klassen geen invaller. Onbevoegde invalassistenten werden ingezet, om te voorkomen dat kinderen naar huis werden gestuurd, vertelde PON-directeur Mini Schouten.

,,Tot 500 aanvragen voor invallers kunnen wij prima regelen’’, zei Schouten. ,,Vorige week kregen we er 700. Daarvan hebben we er 133 niet kunnen oplossen. Dat kunnen de scholen niet volhouden. Het is dus niet gek dat er nu kinderen naar huis worden gestuurd.’’

Deze krant scande de lijst van lerarentekortis.nu rond 11.00 uur. De lijst op de website wordt continu aangevuld met andere scholen die kampen met een lerarentekort. Ter vergelijking: afgelopen vrijdag moesten 578 scholen in heel Nederland klassen naar huis sturen, een invaller regelen, klassen verdelen of een andere oplossing zoeken.

De scholen in Oost-Nederland die vanmorgen op de lijst van lerarentekortis.nu stonden:

KBS De Toermalijn in Lelystad.
Jenaplanschool De Mheen in Zutphen.
De Wizard in Deventer
De Windroos Lelystad
KBS De Vlieger 3 in Zwolle
KBS de toermalijn in Lelystad
De Brandin in Swifterbant
CBS de Wendakker in Zwolle
De Langewieke in Dedemsvaart
Windroos in Lelystad
St. Cyriacus in Dalfsen/Hoonhorst
IKC Warande in Lelystad
De driemaster in Lelystad 

  1. Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte uit Zwolle klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle