Bij de politie IJsselland kwamen vorige week ruim 400 wapens binnen.
Volledig scherm
Bij de politie IJsselland kwamen vorige week ruim 400 wapens binnen. © Foto Frans Paalman Zwolle

Ruim 400 wapens ingeleverd tijdens actie politie IJsselland

VIDEOBij de politie IJsselland zijn afgelopen week 428 wapens ingeleverd, dat is de opbrengst van de inzamelweek tegen wapenbezit.

De ruim vierhonderd wapens zijn als volgt onderverdeeld: 182 vuurwapens, 165 steekwapens, 59 nepvuurwapens en 22 andere verboden wapens, zoals boksbeugels en ploertendoders.

Bij de politiebureaus in Deventer, Hardenberg, Kampen, Ommen, Raalte, Steenwijk en Zwolle konden burgers vorige week hun wapens anoniem inleveren. Daarnaast konden mensen bellen om een afspraak te maken voor het ophalen van vuurwapens.

Zwolle

De inleveractie werd op touw gezet na een reeks incidenten in IJsselland, in met name Zwolle vonden de afgelopen maanden veel schietincidenten plaats. Op 22 september 2019 werd geschoten in de wijk Stadshagen. Een maand later volgde een schietincident in Holtenbroek. Bij een volgende beschieting in Holtenbroek, op 27 november, zijn een flat en een bestelbus geraakt. Op 21 december was er een schietpartij in de wijk Dieze-Oost. Een kogel doorboorde het portier van de auto van een buurtbewoner. Bij een schietpartij op oudejaarsavond liet Henk Wolters het leven.

Vervolging

Met de inleveractie hoopt de politie het aantal steek- en schietincidenten terug te dringen. Mensen die hun wapen inleverden bij de actie, worden niet vervolgd voor illegaal wapenbezit. Als blijkt dat er met een vuurwapen een misdrijf is gepleegd, dan ondernemen politie en justitie wel actie.

Bekijk hier een reportage die de Stentor halverwege de inleverweek maakte.

In samenwerking met indebuurt Zwolle