Volledig scherm
Een ambulance aan de achterkant van het Domuspand in Zwolle na de steekpartij bij het Leger des Heils op 27 maart. © Ewoud ten Kleij

‘Ruzie om geld reden van steekpartij bij Leger des Heils Zwolle’

Het was een ruzie om geld die leidde tot de steekpartij op 27 maart dit jaar bij een van de locaties van het Leger des Heils in Zwolle. Dat zei de verdachte dinsdag op de zitting.

Het was ‘een opstootje’, zo zei Theo H. (58) over het voorval. ,,Hoe zou u het vinden als uw maandsalaris werd afgepakt? Dan zou u toch ook maatregelen treffen?’' vroeg H. aan de rechters voor hem. ,,Ik zou er niet op los steken’', reageerde de voorzitter. Het slachtoffer zou met een keukenmes in de buik zijn getroffen. Mogelijk is hij meerdere keren geraakt. 

Het Openbaar Ministerie heeft de man een poging doodslag ten laste gelegd. Het onderzoek naar de steekpartij is nagenoeg afgerond. Wel moet H. nog met een psychiater en psycholoog praten, omdat de rechters willen weten wie ze voor zich hebben zitten.

Noodweer

Hoe het met het slachtoffer gaat, werd dinsdag niet naar buiten gebracht. De verdachte heeft eerder aangegeven zich in het nauw gedreven te voelen. Uit noodweer mocht hij steken, zo is zijn redenatie. H. wilde dinsdag vooral weten waar hij aan toe is. Hij is ongeduldig, zo bleek op de zitting. 

Hij zit al een halfjaar vast en volgens hem is er nog altijd geen zicht op een einde van zijn zaak. Mede om die reden vroeg zijn raadsman de rechtbank om H. het vervolg van de zaak in vrijheid te laten afwachten. Zowel de officier van justitie als de rechtbank vonden dat geen goed idee. En er is zicht op het einde van de zaak, zei de voorzitter. Eind oktober wordt de strafzaak afgedaan. H. blijft tot die tijd vastzitten.

  1. Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart
    PREMIUM
    Video

    Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedems­vaart

    Het idee van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart om de aloude tekst van het Wilhelmus in een modern jasje te hijsen is hem de afgelopen weken op positieve, maar ook negatieve reacties komen te staan. Maar er zijn meer nieuwe varianten op het Nederlandse volkslied bedacht. Ook door de 9-jarige Anne uit Zwolle. ,,Het rood, wit, blau-auw, o-oranje, maakt mij van bi-innen vrij.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle