Volledig scherm
De Sassenpoort is populair. © Frans Paalman

Sassenpoort breekt bezoekersrecord, ontvangst met kokende olie verleden tijd...

De Sassenpoort in Zwolle heeft in 2017 bijna de helft meer bezoekers getrokken dan een jaar eerder. Maar liefst 6.772 mensen bezochten het Rijksmonument aan de Sassenstraat. 

Volgens voorzitter Bert Helbers van de ‘Poortwachters’, de vrijwilligers die de bezoekers rondleiden, is de populariteit al langer stijgende. Maar het afgelopen jaar is het 'wel heel hard gegaan', zegt hij in een persbericht. Hij noemt de professionalisering in de presentatie van de poort en het toegenomen aantal vrijwilligers als voornaamste oorzaken voor de groei. 

Mezenkouw

De presentatie van de poort kreeg het afgelopen jaar op een aantal vlakken een update. In de ‘mezenkouw’, het verdedigingswerk boven de ingang van de poort, werd een van de vloerluiken vervangen door een dikke glasplaat. Bezoekers hebben hierdoor hetzelfde uitzicht als de Zwolse verdedigers zes eeuwen geleden. Zij onthaalden ongewenste gasten en belegeraars een stuk minder enthousiast, namelijk met 'kokende olie en andere traktaties'. 

De stichting wil zich in de toekomst meer gaan richten op bezoekers uit het buitenland door informatie naast het Engels ook in het Duits aan te bieden.  

De Sassenpoort Zwolle werd voltooid in 1409 en staat in de top 100 van Nederlandse Rijksmonumenten. Het imposante gebouw is het hele jaar door vanaf 11.00 uur te bezoeken op woensdag en zaterdag. Op andere dagen kan de poort worden gereserveerd voor het houden van bijeenkomsten. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle