Volledig scherm
Scania in Zwolle. © Wilbert Bijzitter

Scania krijgt grootste zonnedak van Nederland

Scania Production Zwolle beschikt straks over het grootste zonnedak van Nederland en zet daarmee flinke stappen richting een energie-neutrale truck productie. Het totale vermogen van de PV installatie is 6 MWp; zo’n 22.000 zonnepanelen. Vandaag verrichtte gedeputeerde Annemieke Traag en afscheidnemend Scania-commissaris Jan Hendrikx symbolisch de starthandeling.

De Zwolse truckproducent Scania Production Zwolle heeft verschillende initiatieven lopen om haar doelstelling om een energie-neutrale productielocatie te worden in 2020 op bedrijventerrein Voorst te behalen, meldt communicatiemanager Betsie Grube. ,,Na een groot zonnedak in Hasselt en een lange testfase begint Scania met de uitrol van zijn groene-energiestrategie door haar daken in Zwolle te beleggen met zonnepanelen", aldus Grube. De Zwolse organisatie Zonneplan gaat de panelen leveren, installeren en 15 jaar lang onderhouden."

Initiatief

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: ,,Scania Production Zwolle is een van de energiekoplopers in Overijssel. Een grote werkgever in onze provincie, die laat zien dat het de energietransitie zeer serieus neemt. Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte met een lening vanuit ons Energiefonds Overijssel.”

Eerste paneel

Afscheidnemend commissaris Jan Hendrikx mocht namens Scania in het bijzijn van board members uit Zweden het eerste paneel in ontvangst nemen. ,,Op deze wijze geeft Scania inhoud aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De klimaatdoelstelling van Parijs komt met allerlei stappen dichterbij”, aldus de heer Hendrikx. Het zonnepark van Scania past tevens in de opgave van de gemeente Zwolle om in 2020 de (schadelijke) CO2 -uitstoot met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Gebruik maken van vrij liggende daken helpt deze opgave versneld binnen bereik te brengen.

  1. Isala-verpleegkundige Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Isa­la-verpleeg­kun­di­ge Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Ook Rebecca Hoekstra Andringa is wel eens boos op de politie. ‘Agenten, laten we eerlijk zijn, ik ben er niet altijd dikke maten mee’, postte de verpleegkundige van Isala vanavond op haar Facebook-pagina. Maar ze heeft tegelijk mateloos respect voor het werk dat de mannen en vrouwen in het blauw uitvoeren. Haar lofzang kreeg dankzij de politie in Zwolle razendsnel een breed podium op social media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle