Volledig scherm
PREMIUM
Hovenier Gerran van den Berg uit Zwolle ondervindt dagelijks de gevolgen van de PFAS-problematiek. © Freddy Schinkel

Schadelijke PFAS-stoffen in de grond zorgen voor hoofdpijn: ‘Duizenden banen op het spel’

Door de aanwezigheid van schadelijke PFAS-stoffen in de bodem ligt veel grondwerk stil. De branchevereniging luidt de noodklok: een massaontslag onder baggeraars, grondverzetbedrijven en hoveniers dreigt. Waar kennen we dat van? Juist, de stikstofcrisis. Die legt ook duizenden bouwprojecten lam. Welke banen staan er op de tocht?

PFAS-probleem - Hovenier Gerran van den Belt, Zwolle:

Hij maakt nog net geen vreugdedansje. Maar blij is hij wel dat hij bij zijn tuinklus vandaag in Zalk geen grond hoeft te verplaatsen. Met een graafmachine harkt hovenier Gerran van den Belt uit Zwolle het brandnetelveld om, verwijdert het onkruid en zaait het opnieuw in. ,,Als we een nieuwe tuin aanleggen verwijderen we meestal de bovenste grondlaag. Maar door het PFAS gedoe moeten we de grond nu eerst bemonsteren, wat veel tijd en geld kost. Er zijn maar drie laboratoria in Nederland die de monsters kunnen beoordelen en die zitten ook nog eens bomvol. En dan heb je nog het transportprobleem. Oude grond breng ik normaal naar een verwerker, maar die willen geen risico lopen en nemen niets meer aan. We blijven dus bij veel klussen met grond zitten.”

  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

In samenwerking met indebuurt Zwolle