Volledig scherm
Sinds dinsdagmiddag heeft De Schatkamer in Stadshagen een riante groenstrook op het plein. foto Frans Paalman

Schatkamer kweekt eigen fruit

Als je werkt met de lesmethode 'Natuurlijk leren' dan vereist dat eigenlijk wel dat je ook een tuin in de buurt hebt.

Sinds dinsdagmiddag heeft de openbare basisschool De Schatkamer in Stadshagen een riante groenstrook op het schoolplein. Een wens van jaren is daarmee in vervulling gegaan.

"Op onze vorige locatie hadden we alleen maar steen op ons schoolplein. Toen we hier naar toe kwamen in maart zijn we meteeen bezig gegaan met de voorbereidingen voor de inrichting van het terrein", zegt docent en initiatiefnemer Marij Feddema, die de inrichting met hulp van een bij Landschap Overijssel werkende ouder en alle kinderen van de school heeft gerealiseerd.

"We proberen ons onderwijs zoveel mogelijk aan te passen aan de behoeften die kinderen hebben. En soms wil je dan dingen in de praktijk laten zien. De tuin kan daar dan bij helpen".

De kinderen mochten bij toerbeurt gedurende gehele dag stuiken en (fruit)bomen planten op een aarden wal bij het gebouw aan de Wildwalstraat, die ook plek biedt aan een glijbaan en een klimwand. In totaal werden er ruim honderd bomen en struiken geplant.

"Met deze eigen tuin op het plein wordt het mogelijk om van dichtbij te zien hoe het groen zich ontwikkelt, welke insecten er op af komen, hoe je groenten en kruiden kweekt voor de kookworkshops die we op school gaan geven. En wat er bij het onderhoud allemaal niet komt kijken". De Schatkamer heeft ondanks dat het een nieuwe school is ook een historische band met de omgeving. Op het schoolplein staat namelijk een rijtje eikenbomen, dat onderdeel is van een oud laantje dat stamt uit de veertiende eeuw. Kijkend in de omgeving is te zien dat die lijn zich verderop nog voortzet. Het is een onderdeel van een eikenlaan, die liep van havezate Voorst naar het vroegere kasteel Werkeren.

"Onder de eiken willen we volgend voorjaar nog een vlindertuin, wat struiken en een vijvertje met een brug aanleggen", zegt Feddema.

Bij de plantingsactie heeft de school veel steun gehad van Erik de Kruif van Landschap Overijssel. Hij heeft onder andere gezorgd voor al het gereedschap voor de kinderen en voor deskundige hulp bij het planten.

  1. Straatfestival Zwolle gebukt onder geluidsregels: Zanger moet publiek tot stilte manen
    PREMIUM

    Straatfes­ti­val Zwolle gebukt onder geluidsre­gels: Zanger moet publiek tot stilte manen

    De afspraken over geluidsniveaus moeten onder de loep worden genomen, anders is het maar de vraag of het Straatfestival in Zwolle volgend jaar de Nieuwe Markt weer aandoet. Die noodkreet slaken betrokkenen bij het podium van afgelopen vrijdag. Na herhaaldelijke waarschuwingen over de decibellen moest de zanger van Juffrouw Jannie het publiek zelfs manen niet mee te zingen. ,,Volgens mij gaat er iets niet goed met de geluidsmetingen’’, zegt geluidsman Marco Ruiter. ,,Op deze manier doe ik volgend jaar niet meer mee.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle