Volledig scherm
Sinds dinsdagmiddag heeft De Schatkamer in Stadshagen een riante groenstrook op het plein. foto Frans Paalman

Schatkamer kweekt eigen fruit

Als je werkt met de lesmethode 'Natuurlijk leren' dan vereist dat eigenlijk wel dat je ook een tuin in de buurt hebt.

Sinds dinsdagmiddag heeft de openbare basisschool De Schatkamer in Stadshagen een riante groenstrook op het schoolplein. Een wens van jaren is daarmee in vervulling gegaan.

"Op onze vorige locatie hadden we alleen maar steen op ons schoolplein. Toen we hier naar toe kwamen in maart zijn we meteeen bezig gegaan met de voorbereidingen voor de inrichting van het terrein", zegt docent en initiatiefnemer Marij Feddema, die de inrichting met hulp van een bij Landschap Overijssel werkende ouder en alle kinderen van de school heeft gerealiseerd.

"We proberen ons onderwijs zoveel mogelijk aan te passen aan de behoeften die kinderen hebben. En soms wil je dan dingen in de praktijk laten zien. De tuin kan daar dan bij helpen".

De kinderen mochten bij toerbeurt gedurende gehele dag stuiken en (fruit)bomen planten op een aarden wal bij het gebouw aan de Wildwalstraat, die ook plek biedt aan een glijbaan en een klimwand. In totaal werden er ruim honderd bomen en struiken geplant.

"Met deze eigen tuin op het plein wordt het mogelijk om van dichtbij te zien hoe het groen zich ontwikkelt, welke insecten er op af komen, hoe je groenten en kruiden kweekt voor de kookworkshops die we op school gaan geven. En wat er bij het onderhoud allemaal niet komt kijken". De Schatkamer heeft ondanks dat het een nieuwe school is ook een historische band met de omgeving. Op het schoolplein staat namelijk een rijtje eikenbomen, dat onderdeel is van een oud laantje dat stamt uit de veertiende eeuw. Kijkend in de omgeving is te zien dat die lijn zich verderop nog voortzet. Het is een onderdeel van een eikenlaan, die liep van havezate Voorst naar het vroegere kasteel Werkeren.

"Onder de eiken willen we volgend voorjaar nog een vlindertuin, wat struiken en een vijvertje met een brug aanleggen", zegt Feddema.

Bij de plantingsactie heeft de school veel steun gehad van Erik de Kruif van Landschap Overijssel. Hij heeft onder andere gezorgd voor al het gereedschap voor de kinderen en voor deskundige hulp bij het planten.

  1. Supporters PEC Zwolle na verplaatsen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’
    Video

    Supporters PEC Zwolle na verplaat­sen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’

    Freddy Eikelboom is als voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle witheet van woede over het besluit van voetbalbond KNVB om de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle te verplaatsen van zaterdag 2 maart naar woensdagavond 13 maart. En dan ook nog eens op het ondoenlijke tijdstip van 18.30 uur. ,,Los wat dit sportief voor PEC Zwolle betekent, is dit een ramp voor supporters. Aan Jan met de pet wordt in voetballand weer eens niet gedacht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle