Schilderij blijft bij Museum de Fundatie na betaling twee ton aan erfgenamen voormalig Joodse eigenaar
Een schilderij van Bernardo Strozzi blijft te zien in Museum de Fundatie. Het hoeft niet te worden teruggegeven, nu het Zwolse museum overeenstemming heeft bereikt met de erfgenamen van de Duits-Joodse textielfabrikant Richard Semmel. Die krijgen 200.000 euro als vergoeding voor het verlies van het kunstwerk, een gevolg van de vervolging door de nazi’s.
De hoogte van de compensatie voor Christus en de Samaritaanse vrouw bij de bron is vastgesteld na een onafhankelijke taxatie, zo laat museumdirecteur Ralph Keuning weten. ,,We zijn blij dat deze pijnlijke kwestie samen met de erfgenamen op harmonieuze wijze is opgelost, want het is een belangrijk werk in onze collectie. In ons land zijn schilderijen uit die periode, van Italiaanse schilders en van deze kwaliteit uiterst zeldzaam.’’
Het schilderij is afwisselend te zien in Kasteel Het Nijenhuis in Heino en Museum de Fundatie in Zwolle, waar het momenteel hangt.
Twee opties
Bij de onderhandelingen met de erfgenamen van voormalig eigenaar Semmel, kwamen er twee opties naar voren: teruggave van het kunstwerk of een financiële vergoeding op basis van een onafhankelijke taxatie. ,,Dat eerste hadden we zeker gedaan, als de erfgenamen dat hadden gewild. Maar ik ben heel erg blij dat het schilderij behouden blijft voor ons museum’’, zegt Ralph Keuning.
Dat er is gesproken over het eigendomsrecht en een financiële genoegdoening, is het gevolg van het advies dat een commissie onder voorzitterschap van Jacob Kohnstamm vorig jaar heeft uitgebracht over het restitutiebeleid over door de Duitsers geroofde en ontvreemde kunstobjecten en cultuurgoederen van veelal Joodse eigenaren. Ook dit schilderij werd tot de zogenoemde roofkunst gerekend.
Gevlucht
De Italiaanse kunstschilder Strozzi (1581-1644) maakte het olieverfschilderij Christus en de Samaritaanse vrouw bij de bron in 1635. Het schilderij van 86 bij 125 centimeter was tot 1933 eigendom van textielfabrikant Richard Semmel, die vanuit Berlijn naar Nederland was gevlucht. Anoniem liet hij het veilen in Amsterdam en werd het gekocht door Fundatie-oprichter Dirk Hannema. Het maakte eerst deel uit van zijn privécollectie in Kasteel Het Nijenhuis en werd in 1964 ingebracht in de collectie van Museum de Fundatie.
Maar de veiling in 1933 gebeurde niet vrijwillig, oordeelde in 2013 de Restitutiecommissie die roofkunst onderzocht. Die stelde wel dat destijds bij de aankoop door Dirk Hannema te goeder trouw is gehandeld. En, ondanks dat er sprake is geweest van een gedwongen verkoop, vond de Restitutiecommissie toen dat Museum de Fundatie het schilderij mocht houden vanwege het belang ervan voor de museumcollectie. Dat was een bindend advies.
Kritisch
Maar vorig jaar heeft de door de Minister van de Cultuur ingestelde Commissie Kohnstamm nog eens gekeken naar het restitutiebeleid. Het evaluatierapport met als titel Streven naar rechtvaardigheid was juist kritisch over het meewegen van het museumbelang. Daarop heeft het Zwolse museum contact gezocht met de erfgenamen, die nu, na betaling van twee ton, het eigendomsrecht van het museum erkennen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Luister | Klachtenstroom in Apeldoorn • Opluchting voor ouders en kinderen in Zutphense wijk
Dagelijks praat onze virtuele nieuwslezeres je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Luister hierboven naar het Stentor nieuws van [DAG + DATUM]. -
met video
631 km file in Nederland: ook veel fileleed in de regio, mede door autobrand tussen Apeldoorn en Amersfoort
Er stond om rond half negen volgens de ANWB 631 kilometer file in Nederland. Ook in onze regio was het raak, mede door een autobrand op de A1 die 9 kilometer file veroorzaakte tussen Apeldoorn en Amersfoort. -
Student in Zwolle? Lees hier tips, columns en interessante verhalen!
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Gemeente Zwolle maakt ‘voorgoed einde’ aan vuilnisdump bij woonboot Almelose Kanaal
De gemeente Zwolle wil voorgoed een einde maken aan de ‘vuilnisdump’ bij een woonboot aan het Almelose Kanaal. Na meerdere meldingen door omwonenden in 2020 moest de bewoonster van de boot het afval al eens opruimen, maar nu ligt er wederom een hoop.
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PEC-fans van Frion genieten van voetbalwedstrijd PEC Zwolle-PSV: initiatief van Een Stoel voor Jou en voetbalclub
Ruim vijftig PEC-fans van Frion genoten gistermiddag van de wedstrijd PEC Zwolle-PSV in het Zwolse stadion. De voetbalfans van Frion, een organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking, waren hiervoor uitgenodigd vanuit het Univé-initiatief Een Stoel voor Jou en de voetbalclub. De fans zagen de thuisploeg verliezen met 1-2.