Volledig scherm
PREMIUM
ROERMOND - Leerlingen van het ROC Gilde techniek, opleiding installatietechniek. © ANP

SER-advies Overijssel: ‘honderden miljoenen nodig om verdwijnende mbo-banen op te vangen’

Er zijn honderden miljoenen nodig om de klappen van de veranderende arbeidsmarkt voor mbo’ers op te vangen. Dat zegt de voorzitter van SER Overijssel. Duizenden banen in de regio dreigen door robotisering of digitalisering te verdwijnen. De investeringen zijn nodig om de vakmensen en het onderwijs meer toekomstbestendig te maken. ‘Dit gaat over de helft van de beroepsbevolking’. 

Boodschappen kunnen klanten steeds vaker zelf scannen, in de bus is een kaartje kopen niet meer nodig en sensoren houden in de gaten of ouderen niet uit hun bed vallen. Allemaal voorbeelden van ontwikkelingen die nu al veel werk uit handen nemen. De economie zal sterk veranderen Overijssel, verwacht de SER.  De provincie heeft nu zo'n 230.000 mbo’ers op de arbeidsmarkt en er zijn zo'n 60.000 mbo-studenten, maar door ontwikkelingen zoals  digitalisering, automatisering, robotisering, nanotechnologie en 3D-printing verdwijnen er veel bestaande banen, waar mbo’ers nu nog wel voor worden opgeleid.  ,,En dat is niet met een paar miljoen opgelost’’, zegt Harry Webers, voorzitter van SER Overijssel. 

  1. Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie
    PREMIUM

    Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie

    Moskeeën in Oost-Nederland hebben zich beraden op extra maatregelen rond het vrijdaggebed van vandaag. Aanleiding is de aanslag op twee islamitische gebedshuizen, vorige week vrijdag in Nieuw-Zeeland. Ook de schietpartij in Utrecht draagt bij aan de toenemende gevoelens van onveiligheid. Maar niet overal wordt nog extra gesurveilleerd. Niet nodig, zegt het Raalter moskee-bestuur. ,,Maar als er iets is kunnen we meteen de wijkagent bellen.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle