Politieonderzoek in de Van Disselstraat in Stadshagen.
Volledig scherm
Politieonderzoek in de Van Disselstraat in Stadshagen. © Stefan Verkerk

Slachtoffer (25) schietpartij Zwolle is bekende van justitie, politie had buurt in vizier om drugshandel

De 25-jarige Zwollenaar die in de nacht van zaterdag op zondag beschoten werd aan de Van Disselstraat in Zwolle is een bekende van politie en justitie. Dat bevestigt burgemeester Peter Snijders van Zwolle. 

De politie wil niets zeggen over de achtergronden van de man, die gewond raakte bij de beschieting maar inmiddels het ziekenhuis verlaten zou hebben. Hij verblijft volgens de burgemeester nu elders.

De politie had het buurtje in de wijk Stadshagen de afgelopen tijd al in het vizier. Buurtbewoners hadden vermoedens van drugshandel vanaf de gezamenlijke parkeerplaats en hadden daarover ook de politie ingelicht. Die zou vervolgens vaker gesurveilleerd en ook gepost hebben.

Duistere types

Volgens omwonenden was de laatste tijd 's avonds en 's nachts een komen en gaan van duistere types rond een dure Audi die daar vaak geparkeerd staat. De auto zou toebehoren aan het slachtoffer, dat in de Van Disselstraat woont. 

Opmerkelijk is dat op dit adres tot voor kort een eenmanszaak gevestigd was van een man die enkele jaren geleden samen met zijn broer beschouwd werd als de spil in een Zwolse drugsbende. Volgens de politie probeerden zij met geweld de cocaïnemarkt in de stad in handen te krijgen. De onderneming, een metaalbedrijf, is vorige maand opgeheven.

Afmaken

De burgemeester heeft maandag een - al geplande - bespreking met de politie. ,,Daarin moeten we overleggen hoe het nu verder moet.” Omwonenden zeggen dat ze bang zijn dat het nog niet voorbij is. Een buurman: ,,Nu is het mislukt, komen ze terug? Het klinkt misschien hard maar ik denk: als je elkaar wilt afmaken, doe dat dan alsjeblieft ergens anders en niet hier in een woonwijk. Hier wonen heel veel kinderen en je wilt er niet aan denken dat er een kind geraakt wordt door zo’n stel idioten.” 

Liquidatie

Vijf jaar geleden werd in een ander deel van Stadshagen de Zwollenaar Robert Voorhorst geliquideerd toen hij 's morgens vroeg in zijn auto stapte. De moord is nooit opgelost. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle