Volledig scherm
Een slechtvalk. © ANP

Slechtvalken blijven Harculo trouw na verhuizing broedplaats

ZWOLLE - Het paartje slechtvalken dat de Zwolse IJsselcentrale in Harculo als thuisbasis heeft, is met succes 'omgeleid' naar een nieuwe broedplaats. Vanwege de aanstaande sloop van de centrale is de broedkast in het gebouw afgesloten en is een nieuwe geplaatst op de zendmast die op het terrein staat. Daar zijn de roofvogels de afgelopen dagen gesignaleerd.

De kans is nu groot dat ze hier binnenkort ook eieren gaan leggen, zegt Jan van Dijk van de roofvogelwerkgroep Zwolle. ,,Over een week of twee weten we meer. Dan kunnen we uit het gedrag van de vogels wel afleiden of ze op eieren zitten.''

Slechtvalken waren tot tien à vijftien jaar geleden zeer zeldzaam in Nederland. Inmiddels is de populatie flink gestegen en zijn er in Zwolle drie vaste broedplaatsen bekend: het gebouw van For Farmers, een zendmast langs de Vecht en, sinds het begin van de jaren negentig, de IJsselcentrale. 

Schoorstenen
In het gebouw is ooit een broedkast geplaatst die elk jaar gebruikt wordt. In verband met de voorbereidingen voor de sloop is die vorig jaar afgesloten en werd tijdelijk een vervangende kast op een van de schoorstenen geplaatst. Die wisten de vogels te vinden. 

Nu is de volgende stap gezet met een broedkast bovenop de zendmast die ongeveer honderd meter van de centrale af staat. Nu die ontdekt is, is volgens Van Dijk de kans groot dat hier een nest met jongen grootgebracht gaat worden. De vogelaars houden dat nauwlettend in de gaten. Nu nog met telelenzen maar het is de bedoeling dat er ook een webcam bij geplaatst wordt.

In samenwerking met indebuurt Zwolle