Volledig scherm
Foto ter illustratie, een met vuurwerk opgeblazen verkeersbord. © ANP XTRA

Slimme camera's zien vieze en kapotte verkeersborden in Zwolle

Kogelgaten? Een dikke laag modder? Of is het bord soms helemaal verdwenen? Drie camera’s houden de komende tijd álle Zwolse verkeersborden in de gaten. Een proef van de gemeente Zwolle en de ROVA. Maar waarom?

Het is een hels karwei om de tienduizenden verkeersborden in Zwolle te controleren. Zijn ze schoon en goed leesbaar? Of ligt er een omver? De gemeente Zwolle gaat op proef camera's gebruiken om problemen te signaleren. De camera's komen op het dak van drie auto's. Dat zijn voertuigen van ROVA, die sowieso op de weg zijn voor klussen. De camera's maken beelden van alle borden. Die worden vergeleken met oudere beelden van die locatie. Als er iets is gewijzigd, maakt het systeem een melding. Het is ontwikkeld met behulp van data die het bedrijf Cyclomedia verzamelt. Deze organisatie uit Zaltbommel heeft sinds kort een databank waarin alle verkeersborden van Nederland staan opgenomen. 

Slimme technologie

De gemeente meldt dat het om een pilot gaat. Een proef van vier maanden, die op 6 mei ingaat. Volgens Zwolle wordt met behulp van data en slimme technologie ‘het beheer van de openbare ruimte geoptimaliseerd’.  Op dit moment kent de gemeente geen vaste methode om te controleren of de borden in orde zijn. Alleen als een medewerker of inwoner iets signaleert, volgt actie. 

Als het een succes blijkt, komen er mogelijk meer camera's op voertuigen. Bovendien onderzoekt Zwolle of het systeem ook voor andere meldingen bruikbaar is. Bijvoorbeeld voor het signaleren van afval naast de container of slechte bestrating.

Privacy

Op deze manier kan de gemeente efficiënter inspringen op situaties in de stad, laat wethouder William Dogger weten. De beelden worden geanonimiseerd. Dat gebeurt door gezichten en kentekens onherkenbaar te maken. Zo blijft de privacy gewaarborgd, verzekert de gemeente.  De chauffeur hebben verder geen omkijken naar de camera's. Dat is allemaal geautomatiseerd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle