Eind augustus werd ook al een deel van de roemruchte IJsselcentrale neergehaald.
Volledig scherm
Eind augustus werd ook al een deel van de roemruchte IJsselcentrale neergehaald. © Pedro Sluiter

Sloop oude IJsselcentrale in Zwolle vlotgetrokken

De sloop van de voormalige IJsselcentrale bij Harculo ligt volgens het Zwolse energiebedrijf Engie helemaal op schema. Vorige week dreigde vertraging, omdat er problemen waren met de sloopkabels. Het neerhalen van schakelhuis HC2 werd daardoor uitgesteld. Inmiddels is die klus geklaard, laat woordvoerder Michael Verheul weten. 

De energiecentrale is al enige tijd buiten werking en wordt stukje bij beetje ontmanteld. Dat gebeurt niet met behulp van explosieven, maar gaat met sloopkabels die delen van het enorm gebouw omver trekken. ,,Het materieel bleek niet helemaal in orde en is vervangen,''  legt Verheul uit. Dat heeft verder geen consequenties. ,,Als alles zo doorgaat, kunnen we de sloop dit jaar afronden en begin volgend jaar het gebied egaliseren.'' 

Herontwikkeling

Wat er daarna met het immense terrein langs de IJssel gebeurt, is nog niet duidelijk. Volgens Verheul is er vanuit Engie zeer recent een 'projectorganisatie' opgezet die aan de slag gaat met de herontwikkeling. ,,Die heeft overleg gehad met de gemeente en binnenkort wordt ook de omgeving bij de ontwikkeling betrokken. We hebben nog niets concreet. We willen eerst alle mogelijkheden en ideeën verkennen.'' Of Engie eigenaar blijft van de grond kan Verheul nog niet zeggen. Dat hangt af van de plannen.

Later deze maand laat Engie het schakelhuis HC1 omver halen. Ondertussen wordt gewerkt aan het verwijderen van de ketels van de schakelhuizen HC3 en HC4. Omwonenden krijgen regelmatig nieuwsbrieven over het verloop. Er is sprake van overlast; het neerkomende beton en metaal geeft lawaai en stof. Daarom is omwonenden geadviseerd om tijdens de sloop ramen en deuren gesloten te houden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle