Volledig scherm
Paasvuur in het Duitse Bad Bentheim. © Internet

Smog-alert RIVM wegens paasvuren, eerst de Duitse daarna die in Oost-Nederland

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag kans op smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is daarbij ‘onvoldoende tot slecht’, waarschuwt het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft de verwachte smog toe aan de vele paasvuren die eerst in Duitsland (zaterdag en zondag) en daarna in het oosten van Nederland (zondag en maandag) worden ontstoken.

 ,,Mensen met luchtwegklachten wordt geadviseerd bij smog geen inspannende activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld niet hardlopen. Dat weten zij vaak zelf maar al te goed”, zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends. Het RIVM heeft de smog-waarschuwing doen uitgaan vanwege de zachte oostelijke luchtstroming die fijnstof van de Duitse paasvuren naar Nederland voert. Later komt hier de fijnstof van de Nederlandse paasvuren bij.

Kortademigheid

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid, aldus het RIVM. Het Rijksinstituut maakte gisteren bekend dat paasvuren en andere  vreugdevuren in Nederland op jaarbasis goed zijn voor één procent van alle fijnstof.

Volledig scherm
2019-04-18 14:59:38 Smog verwacht door paasvuren. Kaart Nederland en Duitsland met gebieden waar traditioneel paasvuren worden ontstoken. ANP INFOGRAPHICS © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle