Zo zag Zwolle er vanmorgen uit.
Volledig scherm
Zo zag Zwolle er vanmorgen uit. © Remco Bergsma

Sneeuw! Oosten en zuiden ‘s ochtends onder wit laagje, ook morgen kans op witte velden

updateWie de gordijnen vanochtend opende, had kans een witte wereld te zien. Het heeft afgelopen nacht namelijk gesneeuwd en op meerdere plaatsen in Oost-Nederland bleef een laagje liggen. En morgen kan het opnieuw gaan sneeuwen.

Gisteren liet meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza het al doorschemeren: er was winterse neerslag op komst. Vanochtend bleken die woorden niet voor niets. Onder meer in Zwolle en op de Veluwe viel een laagje sneeuw. 

Gladde wegen

Vanwege de sneeuwval waarschuwt het KNMI voor gladheid op de weg. Voor Overijssel en Gelderland is code geel afgekondigd, net als voor Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. ,,Door de koude drab kan de temperatuur aan de grond dalen richting vriespunt waardoor plaatselijk gladheid ontstaat’’, voorspelde Eijke gisteren al.

Door Rijkswaterstaat wordt volop gestrooid. Het KNMI adviseert weggebruikers goed te anticiperen op de omstandigheden: ‘Alle verkeersdeelnemers kunnen hinder ondervinden. Pas uw rijgedrag aan en volg weerberichten en waarschuwingen.’

Foto’s gemaakt van de sneeuw vandaag? We plaatsen ze graag! Mail jouw kiekjes naar online@destentor.nl.

Het gebied met regenval en (natte) sneeuw trekt oostwaarts. Aan het begin van de ochtend verlaat het neerslaggebied het zuidoosten. 

Opnieuw sneeuw?

De sneeuw die nu is gevallen zal vrij snel weer verdwijnen, aangezien de temperatuur vanmiddag oploopt naar maximaal 6 à 7 graden. Toch kan het later op de dag nog een keer wit worden door een enkele winterse bui.

Donderdag is er bovendien opnieuw kans op sneeuwval. Op basis van de laatste modelberekeningen valt er morgen in de zuidelijke helft van het land regen die geleidelijk overgaat in natte sneeuw, weten ze bij Weerplaza. ,,Wanneer de neerslag lang genoeg aanhoudt, kan er regionaal uiteindelijk een sneeuwdekje ontstaan van enkele centimeters.’’ 

Het kan hierdoor opnieuw glad worden. ,,In het zuiden van Limburg en dan met name in de heuvels is de kans op sneeuw sowieso aanzienlijk. Daar kan de dikte van het sneeuwdek bij aanhoudende sneeuwval overdag oplopen naar 5 tot 10 cm. In de noordelijke helft van het land neemt later op de dag de kans op regen en natte sneeuw toe, maar daar wordt het zeer waarschijnlijk niet wit.”

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle