Harry van Bommel, tot afgelopen maart in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Harry van Bommel, tot afgelopen maart in de Tweede Kamer. © ANP

SP-icoon Van Bommel kiest voor baan in de luwte in Zwolle

Na bijna twintig jaar in de spotlights van de Tweede Kamer, begeeft SP-kopstuk Harry van Bommel (55) zich nu in de luwte van bestuurlijk Zwolle. Hij is hier sinds kort strategisch bestuursadviseur.

Hoewel hij niet naar Zwolle verhuist, is zijn band met de stad hecht. ,,Ik heb in Zwolle gewoond, gestudeerd en gewerkt. In vijf verschillende wijken, zoals Dieze, Holtenbroek en de binnenstad. Ik heb enkele jaren geserveerd in restaurant De Librije."

De Van Bommeltjes belandden in de jaren zeventig in deze regio, toen Harry's vader bij de griffie van de provincie Overijssel ging werken. Vanuit Noord-Brabant streek de familie neer in Heino. In Zwolle voltooide Van Bommel zijn middelbare schooltijd aan het Thomas a Kempis College om vervolgens een lerarenopleiding te volgen aan hogeschool Windesheim. 

Verschillen

In zijn nieuwe baan ondersteunt hij vooral VVD-wethouder René de Heer. Hij voorziet hem en de andere collegeleden van advies om trends en ontwikkelingen te vertalen naar keuzes voor het bestuur. ,,Die samenwerking verloopt prima. Op lokaal niveau spelen politiek ideologische verschillen natuurlijk veel minder een rol dan in de landelijke politiek."

In samenwerking met indebuurt Zwolle