Volledig scherm
Eigenaar Robert Petersen in de supergrote speelgoedzaak op het Eiland.

Speelgoed zonder stekker doet ‘t uitstekend bij het Speeleiland in Zwolle

ZWOLLE - Bovenaan vele verlanglijstjes dit jaar: robots en zogenaamde smart toys. Dat zeggen althans twee grote speelgoedfabrikanten in een persbericht. Bij het Speeleiland in Zwolle verkopen ze echter vooral traditioneel speeltuig aan de sint. Nu 5 december op een maandag valt, zal in veel huizen de zak van Sinterklaas dit weekeinde al voor de deur staan. Het loopt dan ook goed door in de speelgoedwinkel nabij de Q-park.

„Normaal staan we zaterdags met negen man personeel”, vertelt eigenaar Robert Petersen. „Afgelopen weekend kwamen we met vijftien man nog tekort.”

Webshop
Er zijn dus nog mensen die naar de winkel zelf gaan, in plaats van hun cadeaus via de digitale snelweg laten invliegen? „Ja hoor, mensen komen hier zeker nog langs.” De omzet van zijn winkel komt voornamelijk voort uit wat daadwerkelijk over de toonbank gaat. De opbrengsten van de webshop bedragen zo’n twintig procent van het totaal. In deze periode van pepernoten en marsepein komen de hulpsinterklazen vooral in de laatste dagen, merkt Petersen. „Mensen zijn toch bang om te laat te zijn als ze nu nog online iets moeten bestellen.”

Puzzel en Spel
De eigenaar, die dit jaar zijn Puzzel en Spel vergrootte naar Speeleiland, ziet ook dat ‘grote internetjongens’ een fysieke winkel beginnen. „De consument wil toch kijken en voelen.” Sylvanian Family weet de meeste ogen op zich gericht in de winkel, zegt Petersen. Een soort poppenhuisje voor een konijnenfamilie. Daarnaast verkoopt de Zwolse winkel vooral (pluche) poppen en spullen om creatief bezig te zijn. „We verkopen nauwelijks speelgoed met een stekker.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle