Volledig scherm
WRZV © AGS Architects

Sportcomplex WRZV wordt opvallend ‘icoon’ op bedrijventerrein Zwolle

Van donkere uithoek naar een icoon op bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle. De schets van de toekomstige WRZV-hallen, vrijdag gepresenteerd door architect Jan Bosch, doet de huidige blokkendoos aan de Buitengasthuisstraat in alles verbleken.

Het nieuwe sportcomplex verrijst naast het Kamperpad op bedrijventerrein Voorsterpoort. De nieuwbouw krijgt twee sportzalen (van 24 bij 44 meter en van 28 bij 48 meter), er komen 112 parkeerplaatsen voor auto’s, 140 voor fietsen en het krijgt een volwaardig restaurant.

Markant

‘Het mag markant’, was de boodschap die architect Bosch (AGS Architects uit Amsterdam) meekreeg. Dat heeft Zwolle geweten. ,,Het gebouw kent een opgaande beweging in verband met het hoger gelegen Kamperpad. De warme, optimistische geelgoude kleur refereert aan de topsportambities. Deze hal mag gezien worden’’, legt Bosch uit. Een deel van de gevel bestaat uit hout - onderzocht wordt of de massaal gekapte essen hiervoor gebruikt kunnen worden - en voor de geelgoude wand wordt waarschijnlijk metaal gebruikt.

(tekst gaat verder onder de illustratie)

Volledig scherm
WRZV © AGS Architects

Het sportcomplex, dat met de rug naar de Blaloweg komt te staan, wordt een opvallend gebouw op het bedrijventerrein. ,,De WRZV-hallen zijn nu wat weggestopt, maar deze nieuwbouw mag gezien worden. Straks is niet alleen de ABN Amro-toren een icoon op Voorsterpoort, maar ook deze hal’’, stelt sportwethouder René de Heer.

Door scheidingswanden kunnen de zalen in totaal opgedeeld worden in vijf afzonderlijke ruimtes. Er komen tien kleedkamers, waarvan twee voor mindervaliden. Ook komt voor het pand ruimte voor activiteiten.

(tekst gaat verder onder de illustratie)

Volledig scherm
WRZV © AGS Architects

Sociale functie

,,Wij zijn hier uitermate tevreden mee”, reageert Hans Oosting, voorzitter van de Stichting Sporthallen WRZV. ,,Zeker omdat er ook ruimte is voor de sociale functie die we al dertig jaar bekleden. Iedereen blijft hier welkom, het is aan ons om de huidige sfeer mee te nemen.’’ Door de grotere binnensportruimte, heeft WRZV straks voldoende plek voor topsport. Maar dat is geen doel op zich, zegt Oosting.

De komende periode wordt gewerkt aan het definitieve ontwerp van de nieuwbouw. Zonder tegenslagen kan voor de zomer van 2019 de schop de grond in. De nieuwbouw zou dan in 2020 open kunnen.

(Tekst gaat verder onder de illustratie)

Volledig scherm
WRZV © AGS Architects

Huurachterstand

Met de verhuizing maakt de stichting tevens een nieuwe financiële start. Al jaren kampt ze met huurachterstanden. Die worden nu weggewerkt. Wat bij de opening van de nieuwe hal nog rest, wordt weggepoetst door de gemeente Zwolle.

De stichting hoopt nieuwe huurders aan te trekken. Dat is ook nodig, omdat de huidige hoofdhuurder kerkgemeenschap VEZ niet meegaat. Zij wil de huidige WRZV-hallen overnemen van de gemeente.

15 miljoen

De verhuizing kent een woelige voorgeschiedenis. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat de nieuwbouw niet 9, maar 15 miljoen euro kost. In de eerste berekening was vergeten een post onvoorzien op te nemen, bouwkosten bleken gestegen en er werd gekozen voor energieneutraal bouwen.

Volledig scherm
WRZV © AGS Architects
Volledig scherm
WRZV © AGS Architects
Volledig scherm
WRZV © AGS Architects
Volledig scherm
WRZV © AGS Architects
Volledig scherm
WRZV © AGS Architects

In samenwerking met indebuurt Zwolle