Volledig scherm
Een van de twee ontwerpen voor de Zwolse Draak. Door nu met de impressiebeelden naar buiten te komen, hopen de initiatiefnemers dat Zwollenaren massaal achter hun plan gaan staan. © Dennie Boxem

Staart of kaak: twee opties voor Zwolse draak. Welke kies jij?

PollVoor het eerst tonen de initiatiefnemers van het kunstwerk de Zwolse Draak, dat de verloederde watertrap op het Rodetorenplein in Zwolle moet opknappen, hoe het kunstwerk eruit moet komen te zien. Hopende dat het ook daadwerkelijk doorgaat. ,,We zijn al jaren bezig iets moois van de grond te krijgen.”

Een kunstwerk van de bovenkaak van een draak of juist van zijn staart. Platgeslagen zijn dat de twee opties die kunstenaar Dennie Boxem en Stichting Kunstproject Rodetorenplein aan de gemeente hebben voorgelegd om te creëren op de watertrap, naast de fiets- en loopbrug richting de Pannekoekendijk. Ze tonen de twee impressies nu voor het eerst, om, zoals Boxem zegt, ‘een vuurtje aan te wakkeren’.

Onzeker

Want dat is nog wel nodig. De komst van het kunstwerk is nog onzeker, de gemeente moet als grondeigenaar komende maand nog een knoop doorhakken. ,,Als veel Zwollenaren laten weten dat ze dit willen, krijgen we achterban, creëren we draagvlak. Zodat de gemeente op een gegeven moment niet om ons heen kan.” En als de reacties minder positief zijn? ,,Dan weten we ook genoeg, even goede vrienden.”

Volledig scherm
Ontwerp 1: Kronkelend lichaam van de draak, vol met schubben. Beide ontwerpen kennen een mozaïeken hemelwand, met per tegel een herinnering van een Zwollenaar. © Dennie Boxem
Volledig scherm
Ontwerp 2: Twee klauwen en een bovenkaak die in de hemel breken. Beide ontwerpen kennen een mozaïeken hemelwand, met per tegel een herinnering van een Zwollenaar. © Dennie Boxem

Poll

Naar welke variant van de Zwolse Draak gaat jouw voorkeur uit?

  • Ontwerp 1, met het drakenlichaam (51%)
  • Ontwerp 2, met de klauwen en de bovenkaak (13%)
  • Zwolse Draak? Van mij hoeft zo'n kunstwerk niet (36%)
2862 stemmen

Ontstaan plan

Het plan voor een kunstwerk ontstond in 2015, toen stadsgids Bert Dijkink opperde om de betonnen bak van de watertrap te verfraaien met kleurrijke tegeltjes in Gaudí-stijl. Het uitgewerkte idee is om een draak te plaatsen, als tegenhanger van beschermheilige Sint Michael op de Melkmarkt. In het oude verhaal beschermt de aartsengel de hemel tegen de duivel, die in de vorm van een draak door het hemelgewelf wil breken.

Bewoners dragen bij

Dat doorbreken moet in het kunstwerk naar voren komen, met de hemelwand als blauwwitte tegelmozaïek, met op elke tegel een Zwolse herinnering. Zo moet het ook het verhaal van de stad tonen, en kunnen bewoners participeren. Ook financieel. Voor een tegel moet een bedrag van zo’n 100 euro worden neergelegd.

Volledig scherm
Detail van hoe de schubben in ontwerp 1 vormgegeven moeten worden; per schub één 3D-gezicht. © Dennie Boxem

3D-gezichten

Uitdaging bij het ontwerp waarbij de bovenkaak en twee poten te zien zijn, zijn de 3D-gezichten die erin verwerkt moeten worden. ,,Die versie past beter bij het verhaal, de draak bestond uit meerdere zielen. In deze versie bestaat-ie uit schubben, en elke schub is een gezicht, het liefst ook van Zwollenaren. Erg bewerkelijk en duurder, maar nog wel een serieuze optie.” Bij het andere ontwerp breken twee klauwen en een bovenkaak van roestvrij staal door de hemelwand.

Volledig scherm
De watertrap langs het Rodetorenplein zoals het er nu bij ligt, zonder kunstwerk. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle