Volledig scherm
PREMIUM
© Michel van Bergen

Staat er in de lente geen koe meer in onze weilanden? Overijssel zet stap naar grasland zonder rund

pollHet weideseizoen loopt ten einde, de komende maand gaan steeds meer koeien terug de stal in. De kans dat ze komend voorjaar weer feestelijk en dartelend de weide in mogen, wordt steeds kleiner. De provincie Overijssel wil een vrijstelling die beweiding mogelijk maakt, schrappen. Tot ontzetting van het CDA.

De schok was groot, in mei van dit jaar. De Raad van State deed een vergaande uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die had onder meer tot gevolg dat alle boeren in Overijssel voor het komende seizoen een vergunning moeten aanvragen als ze hun koeien in de wei willen laten lopen of hun grond willen bemesten. Maar de soep leek minder heet te worden gegeten dan opgediend: er was een vrijstelling die voor de vergunningplicht gold. Koeien konden in de wei blijven. Maar die vrijstelling is nu door de provincie Overijssel geschrapt.

Poll

Weilanden zonder koe?

  • Vind ik prima! (3%)
  • Verschrikkelijk! (96%)
  • Maakt me echt niets uit (2%)
12610 stemmen

Geen keus

De provincie heeft simpelweg geen keuze, vinden gedeputeerde staten. Dus elke individuele boer moet straks een vergunning aanvragen voor beweiden en bemesten. Een onwerkbare en ondoenbare klus, zegt boerenbelangenorganisatie LTO. Een woordvoerder van de provincie sust de gemoederen.  „Boeren gaan voorlopig de gevolgen niet merken. Tot er duidelijkheid is vanuit Den Haag voor een landelijke oplossing, gaan wij niet handhaven. De boeren zouden de koeien nu eigenlijk al op stal moeten houden, maar we gaan de koeien niet de stal in jagen.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle