Volledig scherm
De stadkamer is ingericht en wordt volgende week door prinses Laurentien geopend. Vol trots laat Astrid Vrolijk de nieuw locatie zien © Frans Paalman

Stadkamer Zwolle moet voor iedereen zijn

Een glijbaan, fietsbureaus, een hoek over de geschiedenis van Zwolle en een horecaruimte. Dat is hoe de nieuwe Stadkamer eruit ziet. ,,We zijn heel blij dat het eindelijk af is", vertelt directeur Astrid Vrolijk. 

Vol trots loopt Astrid Vrolijk door de ruimtes van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes, terwijl overal nog mensen aan het werk zijn om de laatste puntjes op de 'i' te zetten. "De planten staan nog niet en ook de bestickering op de boekenkasten moet nog gedaan worden, maar verder is alles zo goed als klaar voor de opening van aanstaande donderdag door Prinses Laurentien."

Van negen tot negen

Volledig scherm
© Frans Paalman

De nieuwe Stadkamer moet voor iedereen zijn, van jong tot oud. Beneden is er een glijbaan voor kinderen en een voorleestribune. Boven zijn studeerplekken ingericht, zelfs met fietsbureaus, zodat mensen niet stil zitten tijdens hun werk. Ook is er een voetbaltafel, zodat er ruimte is voor ontspanning tussen het werk door. ,,We zijn straks op werkdagen van negen tot negen geopend, dus mensen moeten ook de hele dag bij ons terecht kunnen. Vandaar dat we ook ruimte hebben voor ontspanning en sandwiches en simpele avondmaaltijden aanbieden in onze horecaruimte", benadrukt Vrolijk. 

Hotspots

Naast de werk- en ontspanningsruimtes zijn er ook speciale 'hotspots' ingericht, waar bijvoorbeeld de reisboeken worden uitgelicht. Bovendien is er een taalpunt waar mensen terechtkunnen met vragen over taal en een hotspot waar informatie over het thema werk en inkomen te vinden is. 

Jaar vertraging

De verbouwing van het voormalige GGD-pand tot Stadkamer liep na de vondst van asbest een jaar vertraging op. Vrolijk is opgelucht dat het nieuwe gebouw nu uiteindelijk af is. ,,Misschien is het door de vondst van asbest nog wel mooier geworden dan eerst, omdat bepaalde dingen nu ook aangepast moesten worden. We hebben in de basis alle plannen die we hadden waar kunnen maken. Alleen wat afwerking betreft hebben we wat moeten inleveren. De houten vloer ligt nu bijvoorbeeld alleen op de begane grond, in plaats van op alle etages." 

De opening op 20 april is alleen voor genodigden. Op 21 en 22 april viert de Stadkamer de opening voor het grote publiek met diverse activiteiten. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle