Volledig scherm
PREMIUM
Isala-neuroloog Esther Zeinstra (rechts) is sceptisch over stamceltherapie in het buitenland. Onderzoeker Ellen Kramer (links) probeert de komende tijd in kaart te brengen hoeveel Nederlanders hun heil over de grens zoeken en wat het ze oplevert. © Wilbert Bijzitter

Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

videoIsala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

Stamceltransplantatie in het buitenland, het is een hype onder MS-patiënten. Aangemoedigd door succesverhalen begint de een na de ander een crowdfundingsactie om de enorme geldbedragen die ermee gemoeid zijn, bij elkaar te krijgen. De kosten voor een behandeling in Europa, Zuid-Amerika of Azië kunnen oplopen tot boven een ton.

In samenwerking met indebuurt Zwolle