Volledig scherm
Het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt in Zwolle. Foto Sacha Wunderink © Sacha Wunderink

Stedelijk Museum Zwolle gaat op in HCO

Zwolle Het Stedelijk Museum Zwolle gaat definitief op in het Historisch Centrum Overijssel. Van een fusie van beide organisaties is geen sprake meer. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Zwolle besloten, nadat beide organisaties er zelf na maanden overleg niet uitkwamen hoe samen te werken. Het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) mag de komende weken aan een plan gaan werken waarin staat hoe de bestuurstaken en beheer van de collectie kunnen woren overgedragen.

Een uiterste datum is niet aangegeven, maar het college van b&w volgt het proces de komende weken nauwgezet.

Het museum heeft toegezegd aan het integratieplan te gaan werken, hoewel het bestuur zelf liever had gezien dat de beide organisaties op gelijkwaardige (bestuurlijk)niveau waren samengevoegd. Naar nu blijkt stuitte die optie op weerstand van de rijksarchivaris waarmee het Historisch Centrum Overijssel van doen heeft als beheerder van rijks-, provinciaal en stedelijk archief. Hij wil geen bemoeienis of verantwoordelijkheid voor een stedelijk museum.

Onder het personeel van het SMZ heerst nu grote onzekerheid over hun toekomst bij het museum. Het gaat om circa twintig personeelsleden.

Het HCO heeft museum De Fundatie bereid gevonden om te bekijken hoe de cultuurhistorie van Zwolle voor een breder publiek beter voor het voetlicht gebracht kan worden. Het vindt dat het SMZ daar onvoldoende in is geslaagd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle