Volledig scherm
PREMIUM
Jan Wieferink, teamleider KFTL en ziekenhuisapotheker Lutea van Gendt. © waterlaboratorium Aqualysis

Steeds meer medicijnen en drugs in oppervlaktewater

In ons oppervlaktewater worden steeds meer medicijnen en drugs gevonden. Dat stellen de Unie van Waterschappen en Gelre Ziekenhuizen, dat met enige regelmaat specialistisch onderzoek doet naar de bestanddelen in het water. ,,We willen die resten niet in onze drinkwaterbronnen en ook niet in sloten of beken.”

Er zijn volgens deskundige Michaël Bentvelsen van de Unie van Waterschappen meerdere oorzaken van de toename. Zo worden er meer medicijnresten gevonden, simpelweg omdat Nederland vergrijst en er dus meer medicijnen worden geslikt. ,,Die resten worden uitgeplast en belanden zo in het riool en uiteindelijk dus ook bij de waterzuiveringsinstallaties. We vinden bijvoorbeeld steeds vaker diclofenac, een stofje dat ook voorkomt in middelen die je in de supermarkt koopt.”

  1. Nierpatiënt Marie-Ceciel uit Zwolle staat BN’ers bij in Tour de Celeb: Het was overweldigend

    Nierpa­tiënt Ma­rie-Ce­ciel uit Zwolle staat BN’ers bij in Tour de Celeb: Het was overweldi­gend

    Toen Marie-Ceciel Lenselink (54) eenmaal de kans kreeg om iets te kunnen doen voor de Nierstichting twijfelde ze geen moment. Ze gaf zich op voor het programma Tour de Celeb, waar vier bekende Nederlanders een van de zwaarste Tour de France-etappe fietsen. De Zwolse nierpatiënte werd gekoppeld aan Erik Dijkstra, die op zijn beurt keihard moest strijden om de etappe te fietsen. En van strijden weet Lenselink alles.

In samenwerking met indebuurt Zwolle