Volledig scherm
Politiemensen halen een in mei 2017 een buitenlandse fietser van de A28 bij Wezep. © Stefan Verkerk

Steeds vaker belanden fietsers en wandelaars op de snelweg, A28 is regionaal koploper met 202 gevallen

Het aantal fietsers, wandelaars en mensen in een gehandicaptenvoertuig op de snelweg is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2014 noteerde Rijkswaterstaat ongeveer 1402 gevallen van ‘ongeoorloofde personen op de snelweg’, vorig jaar waren dat er al 3177. In deze regio noteerde de A28 tussen Amersfoort en Zwolle de meeste gevallen in vijf jaar tijd: 202.

Meestal betreft het volgens Rijkswaterstaat zogenaamde snelwegwandelaars, waarbij het vaak gaat om automobilisten die aan de wandel zijn gegaan na autopech of een lege brandstoftank.

150 euro boete

Daarnaast zijn gevallen bekend van verwarde personen die op de snelweg lopen, mensen die niet weten dat je in Nederland niet op de snelweg mag fietsen of lopen en buitenlandse toeristen op een fiets die door routeplanners over snelwegen worden genavigeerd.

Voor alle duidelijkheid: het is voor bovenstaande categorieën verboden om zich op de Nederlandse snelwegen te begeven. Voetgangers kunnen een boete krijgen van 110 euro, fietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen dienen 150 euro af te rekenen.

Meeste ‘illegalen’ A28

Nog geen twee maanden geleden trok een snelwegfietser ter hoogte van Nunspeet de nodige bekijks. Uit onderstaand kaartje blijkt dat de meeste gevallen van illegale snelwegbezoekers binnen deze regio de laatste vijf jaar door Rijkswaterstaat werden genoteerd op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle: 202.

Ook in relatieve zin noteert de A28 tussen Amersfoort en Nunspeet van 2014 tot en met 2018 de meeste ‘snelwegillegalen’: gemiddeld 3,5 per kilometer asfalt. 

Het stuk van de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle scoort eveneens hoog in deze regio. Met 96 ‘snelweglopers’ noteert dit deel een gemiddelde van 2,8 per kilometer snelweg in de laatste vijf jaar. 

Op onderstaand kaartje zie je hoe hoog dat aantal ligt op de snelweg in jouw regio.

A2 koploper

Het aantal ‘ongeoorloofde’ personen op snelwegen ligt in deze regio gemiddeld tussen nul en vier personen per kilometer snelweg en dat contrasteert nogal met de Randstad en het zuiden van het land.

De A2 tussen Limburg (ter hoogte van afrit Nederweert) en Noord-Brabant (afrit Valkenswaard) noteert met twaalf personen per kilometer het hoogste gemiddelde. Ook op delen van de A58 tussen Tilburg en Roosendaal en de A50 tussen Oss en Eindhoven, alsmede op snelwegen rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht werd relatief veel gefietst en gewandeld.

Ongelukken

Exacte cijfers over ongelukken met snelweglopers zijn overigens niet bekend, al zijn er tientallen berichten te vinden over ongelukken met voetgangers op de snelweg, soms met dodelijke afloop.

Theo Koppers (operationeel expert verkeersteam politie): ,,Als je op de snelweg loopt heb je te maken met voertuigen die 120 kilometer per uur rijden. Je reactiesnelheid is daarvoor niet toereikend.’’ 

Geen boete als iemand in de war is

Politie Oost-Nederland kon geen nadere toelichting geven op de cijfers in deze regio. Woordvoerder Simen Klok: ,,De politie heeft geen cijfers over mensen die langs snelwegen lopen, we registreren daar niet apart op. Wij zien af en toe incidenten en die worden afgehandeld door collega’s van dienst. Er wordt dan gekeken wat de meest passende oplossing is: vaak zal dat een boete zijn, maar als iemand erg in de war is kunnen we daar ook van afzien.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle