Stikstofregels voor boeren in Overijssel en Gelderland voorlopig van tafel

videoBoze boeren hebben vandaag succesvol actie gevoerd bij de provinciehuizen van Overijssel en Gelderland. Beide provincies besloten de nieuwe stikstofregel voor boeren voorlopig in te trekken. Ook in Flevoland protesteerden de boeren, maar daar ging het provinciebestuur niet overstag.

Nog geen week geleden kwamen alle twaalf de provincies nieuwe regels overeen over de uitstoot van stikstof. Na maanden van stagnatie zouden eindelijk weer vergunningen verleend kunnen worden voor bijvoorbeeld bouw- en infrastructuurprojecten.

Boos

Inmiddels zijn de eerste provincies dus al afgehaakt. Dat kwam na druk vanuit de boerensector. Boeren waren boos, omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe regels ingeperkt zien. Als boeren niet mogen uitbreiden terwijl ze daar op papier wel recht op hadden, staat dat volgens hen gelijk aan diefstal.

Waar vrijdag Friesland al zwichtte nadat een groep boeren met trekkers naar het provinciehuis in Leeuwarden trok, volgden vandaag Overijssel, Gelderland en ook Drenthe. Gelderland trekt het beleid formeel volgende week in, omdat het provinciebestuur deze week vakantie heeft.

Honderden trekkers

Het Overijsselse provinciehuis in Zwolle kreeg vanochtend honderden boeren op de stoep. Vanwege de naar schatting zo'n 800 trekkers stond het verkeer op meerdere wegen in de stad muurvast. Ook in Arnhem, waar het Gelderse provinciehuis staat, kwamen veel boeren per trekker naar de binnenstad.

In Lelystad, waar tientallen boeren per trekker naar het provinciehuis van Flevoland kwamen, was er minder concreet succes. De gedeputeerde wilde nog geen toezeggingen doen, maar gaat wel woensdag praten met LTO Noord over het opschorten van de stikstofregels.

We hielden vandaag een liveblog bij van de boerenprotesten in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Hieronder kun je dit blog teruglezen:

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

In samenwerking met indebuurt Zwolle