Cassandra Steenkist zit zonder keuken, dus ze kookt noodgedwongen in een stacaravan in de tuin. De stikstofuitspraak van de Raad van State vertraagt de vebouwing van haar huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Cassandra Steenkist zit zonder keuken, dus ze kookt noodgedwongen in een stacaravan in de tuin. De stikstofuitspraak van de Raad van State vertraagt de vebouwing van haar huis. © Frans Paalman

Stikstofuitspraak treft zelfs Cassandra’s keukenverbouwing in Zwolle

Het is inmiddels een vast ritueel: tegen etenstijd gaat Cassandra Steenkist uit Zwolle met de potten en pannen de tuin in, waar de caravan staat. In het caravankeukentje bereidt ze de gezinsmaaltijd en gaat dan met de dampende schotels weer het huis in. En dat komt allemaal door de beruchte stikstofuitspraak van de Raad van State. 

Die treft namelijk niet alleen de verbreding van snelwegen, de bouw van windparken en woonwijken en de uitbreiding van agrarische bedrijven maar zelfs de verbouwing bij de familie Steenkist. Een klein particulier klusje is natuurlijk ‘peanuts‘ in vergelijking met die megaprojecten, maar, zo redeneert de gemeente Zwolle, ook dit is een bouwproject waarvan niet zeker is of het schade toebrengt aan de natuur zonder dat dat gecompenseerd wordt. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle