Volledig scherm
Gerdine Duijsens in haar atelier te Lieshout (bij Eindhoven) met één van de eettaferelen, waar ze bij de Librije zo gek op waren. "Nu werd ik als copycat beschouwd, dat was mijn creatieve eer te na". foto Ton van de Meulenhof

Stoelendans om na-apen 'eettaferelen'

ZWOLLE - Ze heeft gewonnen, dat geeft voldoening. Toch is boosheid nog maar nauwelijks gedempt bij beeldend kunstenaar Gerdine Duijsens.

Vol trots zag ze in 2008 hoe haar werk - eettaferelen in vrolijke kleuren - de wanden sierden van toprestaurant De Librije en Het Zusje in Zwolle.

Jonnie en Thèrese de Boer hadden het werk 'gespot' tijdens een reisje op Aruba en eigenaar Ivo de Lange van IQ Kunst in Zwolle (die in de restaurants voor wisselexposities zorgt) hing het op. Bij de verkoopexpositie vlogen dertig werken in een mum van tijd de deur uit, zegt ze. "De Lange wilde meer werk. Maar mijn man overleed, ik was niet tot werken in staat. Kennissen gingen in Zwolle eten en zeiden: er hangt werk van je aan de muur, maar met een andere naam. Van Theo Broeren". Ze zegt: "Mijn werk wordt veel nagemaakt door copycats, kijk maar rond op internet. Maar de kennissen hoorden vertellen dat Theo de bedenker was en ík de na-aper. Qua omzet is het al vervelend dat ze me steeds zo naschilderen, maar dit was mijn creatieve eer volledig te na. Ik vond het intens gemeen, je weet gewoon niét wat je overkomt".

In eerste aanleg deed de rechter niks met haar verzoek om het naschilderen te stoppen. Het hoger beroep had wel succes. "We konden eenvoudig tonen dat ik dit werk al vele jaren maak, veel eerder dan na-apers. In het arrest van 15 november werd onderschreven dat drie werken in het atelier van Broeren zijn gemaakt 'in slaafse nabootsing' en dat er van zijn nabootsing 'verwarring bij het publiek te duchten valt". Ze krijgt 50.000 euro overgemaakt als compensatie voor eerdere gerechtskosten".

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar
    PREMIUM

    Zwolse eiken blijven, net als de ergernis. Na negentien jaar geharrewar

    Negentien jaar. Er zijn soapseries die minder lang duren. De laatste aflevering van een bomenkwestie in Westenholte lijkt nu toch echt opgenomen. Terwijl buurtbewoners al sinds 2000 van overlastgevende eiken af willen - ‘En ze groeien alleen maar door!’ -, heeft de rechter definitief een streep door de kap gezet. De gemeente Zwolle wilde wel meewerken, maar stichting Groenstad Zwolle vocht de kap met succes aan. ,,Natuurlijk snap ik de overlast. Maar kijk nou wat je ervoor terugkrijgt", zegt voorzitter Dirk Maas. De geërgerde buurt heeft daar geen boodschap aan. ,,Wij hebben de hele zomer geen zonlicht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle