Volledig scherm
© ANP XTRA

'Stop subsidie voor frauderende melkveehouders'

Overijssel moet frauderende melkveehouders geen provinciale subsidies of vergunningen meer geven. Daarvoor pleit fractievoorzitter Tijs de Bree van de PvdA Overijssel. ,,De provincie moet geen geld steken in bedrijven die de boel oplichten en zo hun collega’s benadelen.”

Het ministerie van landbouw blokkeert vandaag en morgen 2.100 melkveebedrijven waarbij onregelmatigheden zijn aangetroffen in de registratie van de kalveren. Daarnaast heeft het ministerie nog meer dan 7.700 bedrijven in beeld waar ook onrechtmatigheden worden vermoed. 

Schadelijk

De PvdA Overijssel wil frauderende bedrijven aanpakken. ,,Behalve dat fraude natuurlijk criminaliteit is, is het fnuikend voor de sector en werkt het ondermijnend”, zegt De Bree. ,,Het is schadelijk voor het milieu, schadelijk voor het aanzien van de melkveehouderij en het benadeelt agrariërs die wél eerlijk willen boeren.” 

De Bree pleit ervoor dat Overijssel de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) gebruikt om fraudeurs hun vergunningen en subsidies te ontzeggen. ,,Wij willen geen malafide bedrijven subsidiëren.” De PvdA wil dat de provincie bij subsidieverlening aan bedrijven in de agrarische sector standaard een Bibob-onderzoek uitvoert. ,,Zo filteren we de fraudeurs eruit. Want ondernemers die de zaak besodemieteren verdienen geen steun van de provincie.”

Fraude

Twee weken geleden maakte minister Carola Schouten van Landbouw de eerste tekenen van fraude bekend. Uit een eerste steekproef op bijna ruim 90 bedrijven bleek dat 45 boeren meer koeien op stal hadden staan die al eerder gekalfd hadden, terwijl ze in de administratie nog als vaars - een jonge koe die voor het eerst moet kalven - in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) stonden. Dat deden de boeren door kalveren van de ene koe toe te schrijven aan een andere. Een koe die nog nooit heeft gekalfd, telt voor de fosfaatuitstoot minder zwaar mee dan een rund dat wel een kalf heeft voortgebracht. Door met de geboortecijfers te sjoemelen, is het voor boeren dan ook makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle