Volledig scherm
Drukte rond het hoofdpodium van het Stratenfestival, vorig jaar. Door geldgebrek wordt het hoofdpodium dit jaar geschrapt. © Eigen foto

Stratenfestival Zwolle gered, maar zonder hoofdpodium

Het Stratenfestival Zwolle moet het dit jaar doen zonder hoofdpodium. Het muziekfeest in de binnenstad is al enkele jaren verliesgevend. De organiserende Stichting Stratenfestival heeft daarom besloten te stoppen. De horeca-evenementenstichting HESZ neemt het stokje over, maar offert wel het hoofdpodium op om kosten te besparen. 

Het Stratenfestival, traditioneel aan het eind van de schoolvakantie, beleeft dit jaar de veertigste editie. Op talloze podia in de binnenstad treden op een vrijdagavond tientallen artiesten op in alle mogelijke genres. 

Quote

De subsidie is gehalveerd maar de kosten zijn gestegen

John van Dinther, Stichting Stratenfestival Zwolle

Bij de Zwollenaren is het evenement enorm populair. Het trekt doorgaans zo'n 50.000 mensen naar de binnenstad maar de organiserende Stichting Stratenfestival kreeg de laatste jaren steeds meer moeite het festival financieel rond te breien. ,,De subsidie is in tien jaar tijd gehalveerd, terwijl de kosten voor beveiliging en andere organisatorische zaken juist enorm gestegen zijn", zegt John van Dinther van de stichting. ,,Wij hebben altijd met vrijwilligers gewerkt, maar de eisen worden steeds hoger. Waar we voorheen met eigen mensen de afzettingen konden bewaken, moeten nu mensen in speciale kleding via een gecertificeerd bedrijf ingehuurd worden. En waar we zelf altijd drie verschillende veiligheidsplannen aanleverden bij de vergunningaanvraag, moet dat nu door een extern bureau opgesteld worden." Gevolg was volgens Van Dinther dat vorig jaar 19.000 euro verlies werd geleden en het jaar ervoor 6000 euro. Afgelopen jaar kreeg het evenement 32.000 subsidie. ,,Maar tien jaar geleden was dat nog 65.000 euro.” 

Jammer

Onlangs kwamen de bestuursleden tot de slotsom dat ze niet langer de verantwoordelijkheid konden en wilden dragen. Besloten is nu dat de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) de organisatie overneemt. Die heeft wel het hoofdpodium - de laatste twee jaar op het Broerenkerkplein - te schrappen. De Stichting Stadsfestival zegt dat jammer te vinden, omdat dit het hart van het festival was, maar begrijpt het wel.

Voorzitter Ton Leensen van de HESZ zegt dat het schrappen nodig is om het evenement financieel gezond te kunnen organiseren. Hij denkt niet dat het publiek daardoor wegblijft. ,,Een paar jaar geleden is er ook een editie zonder hoofdpodium geweest en de bezoekersaantallen waren er niet minder om."

Vergunning

De HESZ wacht nu een flinke klus. Het Stratenfestival is dit jaar gepland op 16 augustus en door alle perikelen is de vergunningaanvraag nog niet de deur uit, terwijl die normaal al drie maanden tevoren werd ingediend. ,,We zijn er nu druk mee bezig maar het kost tijd en energie. Het belangrijkste is om het nu voor dit jaar rond te krijgen, daarna gaan we kijken naar het vervolg. Maar dat het Stratenfestival belangrijk is voor de inwoners en de horeca, staat buiten kijf. Het is niet voor niets dat het dit jaar al de veertigste keer is." 

Hoofdpodium al enkele jaren onder druk

Jarenlang was het Ter Pelkwijkpark de plek waar het hoofdpodium van het Stratenfestival stond. Radio NL verzorgde altijd een uitzending vanaf dit podium. Maar in 2016 trok de zender zich terug als partner toen de geluidsnorm voor het hoofdpodium verlaagd werd als gevolg van de stadsbrede discussie over geluidsoverlast van muziekevenementen. Daardoor zou de muziek niet goed meer overkomen. Het evenement moest het dat jaar zonder hoofdpodium doen. In 2017 en 2018 was er wél weer een hoofdpodium, dit keer op het Broerenkerkplein.

In samenwerking met indebuurt Zwolle