Volledig scherm

Strijd tegen steenmarter steeds feller

oproepGemeenten en provincies voeren de strijd tegen de steenmarter op. Maar of het zin heeft? Deskundigen wagen het te betwijfelen.

Zwolle komt met een steenmarterbeheerplan. Bij de provincie Overijssel is dat de voorwaarde om steenmarters vijf jaar lang te mogen vangen en verplaatsen. Kampen, Raalte, Dalfsen en Olst-Wijhe hebben inmiddels zo'n plan.

Preventie

Deventer heeft er eentje in de maak, zegt provinciewoordvoerder Harry te Walvaart, maar hoeft er geen ontheffing bij om te vangen. Ze denken in de stad toe te kunnen met preventieve maatregelen en de voorlichting daarover.

Het vangen van steenmarters mag niet volgens de Wet natuurbescherming, de opvolger van de Flora- en Faunawet. De roofdieren zijn al 75 jaar wettelijk beschermd. Begin jaren zeventig waren ze nagenoeg uitgestorven in Nederland, maar inmiddels neemt hun aantal toe. Vooral in Oost-Nederland is de populatie flink gestegen. Volgens de wet mogen ze slechts worden tegengehouden op plekken in huizen en andere gebouwen waar ze willen nestelen.

Kooi

De ontheffing biedt evenwel de mogelijk om steenmarters te vangen met een kooi of een kastval. Vangen mag dan trouwens alleen in gebouwen en binnen de bebouwde kom. Het beheersplan van Kampen - dat door de provincie als voorbeeld wordt genoemd van een goede plaatselijke verordening - is volgebouwd met mitsen en maren.

Vangen mag alleen als er overlast is - en niet in tijden als een steenmarter jongen heeft. Gevangen diertjes moeten binnen een uur na het vangen weer worden losgelaten. De gemeente moet in dat geval voor een 'alternatieve nestelplaats' hebben gezorgd. Bovendien moeten de ingangen van gebouwen worden afgeschermd, zodat een steenmarter niet weer naar z'n oude stekje kan terugkeren. En loslaten moet binnen 100 meter gebeuren.

Of dat erg effectief is, waagt landelijk steenmarterdeskundige Gerard Muskens van onderzoekinstituut Alterra te betwijfelen. De actieradius van terugkeer van een steenmarter ligt tussen tien en vijftien kilometer.

Hoe houd jij de steenmarter buiten of weg van je auto? Stuur jouw foto's naar online@destentor.nl  of app naar 06 82 99 05 36. Berichten vangen op WhatsApp van de Stentor? Stuur 'DS AAN' naar dit 06-nummer. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle