Volledig scherm
Het veertien hectare grote zonnepark bij Emmeloord is de grootste van de provincie Flevoland. © Foto Freddy Schinkel

Stroomnet op slot voor nieuwe initiatieven: elektriciteitsnet barst uit zijn voegen

Het elektriciteitsnet barst in de provincie Flevoland en delen van Overijssel en Gelderland uit zijn voegen. Wie plannen heeft voor een windmolen- of zonnepark, moet geduld hebben of elders gaan bouwen. 

Dat is de boodschap die netbeheerders Liander en Enexis meegeven aan duurzame ondernemers. Uit het meest actuele overzicht van netbeheerder Liander blijkt dat steeds meer delen van Flevoland en ook Gelderland (Zutphen en Achterhoek) kampen met een overbelast elektriciteitsnetwerk. In Overijssel, waar Enexis het stroomnet beheert, zitten vooral de gemeenten ten noordoosten van Zwolle op slot voor nieuwe initiatieven. 

De grenzen zijn bereikt door de snelle opkomst van windmolen- en vooral zonneparken die steeds meer stroom leveren aan het bestaande netwerk. Tegelijkertijd stappen veel bedrijven, zoals tuinderijen, over van gas naar elektriciteit, waardoor ook de afname van stroom een enorme piek heeft gekregen. 

Aantal knelpunten toegenomen

Dit zorgt voor beperkingen in gebieden waar de vraag of het aanbod van stroom het hoogst is. Uit een actuele kaart van Liander blijkt dat het aantal knelpunten sinds de voorlaatste meting in de zomer is toegenomen. Zo is inmiddels driekwart van Flevoland aangemerkt als ‘schaarstegebied’; hier is het netwerk dusdanig belast dat geen nieuwe initiatieven voor levering van stroom mogelijk zijn.  ,,Tegen ondernemers die nu een nieuwe aanvraag voor levering van stroom indienen zeggen wij: ‘heb geduld of zoek een andere plek’’’, zegt woordvoerder Peter Hofland van Liander. De beperking geldt zowel voor grootverbruikers als kleinschalige initiatieven, maar niet voor particulieren die een panelen op hun woning hebben.

Drastische stap

Energie Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, stelt dat de ‘plotselinge sluiting van gebieden’ door Liander en Enexis ingrijpend is. ,,Die zorgt ervoor dat veel duurzame projectontwikkelaars met lege handen staan’’, zegt woordoerster Drea Berghorst. ,,Dit zijn ook ook ontwikkelaars van kleinschalige zon- en dakprojecten.’’ Haar organisatie eist inzicht in de besluitvorming van de netbeheerders, die ze niet transparant vindt. ,,Deze beslissing vraagt om een goede onderbouwing, die toetsbaar is voor marktpartijen die wij vertegenwoordigen en voor toezichthouder ACM.’’ 

In samenwerking met indebuurt Zwolle