Jos Stolper (links) en Jan van den Engel zwerven de komende weken van studentenhuis naar studentenhuis, totdat ze op 18 februari een flat in Holtenbroek kunnen betrekken. foto Sander Wageman
Volledig scherm
Jos Stolper (links) en Jan van den Engel zwerven de komende weken van studentenhuis naar studentenhuis, totdat ze op 18 februari een flat in Holtenbroek kunnen betrekken. foto Sander Wageman

Studenten Pierik staan op straat

Bakkerij Martini in de Pierik is sinds vandaag officieel niet langer in bedrijf. Vanwege de vondst van een gevaarlijke asbest-soort in het plafond zijn de eigenaren Vincent en Esther Ekkelenkamp er noodgedwongen mee opgehouden.

De kosten voor het herinrichten van de bakkerij kunnen ze onmogelijk ophoesten. Een drama voor de twee ondernemers, maar ook voor de vier studenten die de kamers boven de bakkerij huren.

Jan van den Engel en Jos Stolper zitten boven de bakkerswinkel in een lege kamer op een matras op de grond. De rest van het interieur is dit weekend in een opslagruimte opgeborgen of met het grof vuil meegegeven. "Vorige week rond deze tijd wisten we nog niet wat ons boven het hoofd hing."

Jan en Jos kregen vorige week samen met huisgenoten Maarten de Wit en Robin van Munster van huiseigenaar Openbaar Belang te horen dat ze een week de tijd hadden om hun kamers te verlaten. En vervangende woonruimte is er de eerste tweeënhalve week niet.

Mistroostig kijken de twee kamerbewoners nu rond in één van de lege kamers. "Vrijdag hebben we met hulp van onze studentenvereniging Ichthus de boel leeggehaald. Ik geloof dat we 480 kilo troep naar het grof vuil hebben gebracht. Allemaal trofeeën van vorige kamerbewoners."

Het was een vreemde week, vertellen Jan en Jos. "Vorige week maandag kregen we te horen dat we er uit moesten en morgen staan we opeens op straat. De woningcorporatie heeft pas half februari vervangende woonruimte. Tot die tijd zijn we op onszelf aangewezen." De jongens hebben wel contact gehad met Openbaar Belang, maar dat liet weten dat uiteindelijk de bakker verantwoordelijk is. "We hebben een huurcontract met de bakker. Maar om die daar nu mee op te zadelen, dat vinden we echt niet kunnen."

Dus staan ook de vier studenten met hun rug tegen de muur. Bij ouders of vrienden hopen ze de komende periode onderdak te hebben, maar ideaal is het niet. "Ik begrijp echt niet dat er nergens in Zwolle iets vrij is. We gaan desnoods in een leeg kantoorpand zitten."

Bijkomend probleem voor het kwartet is dat ze straks niet meer met zijn vieren in een huis kunnen blijven wonen. "We hebben van Openbaar Belang iets aangeboden gekregen in de Lassuslaan in Holtenbroek. Een stuk minder gezellig dan de Pierik natuurlijk, en bovendien is daar maar plek voor drie bewoners. We worden dus opgebroken."

Tot die tijd is het behelpen voor het viertal. "Maarten gaat even bij z'n ouders in Lelystad wonen", zegt Jos. "En Jan en ik krijgen onderdak bij vrienden. Daar heb je dan gelukkig een sociaal vangnet voor." Jan: "Ik heb drie tassen met kleren ingepakt. Dat wordt dus een heel gezeul de komende tijd."

Bij wijze van afscheid hebben de bewoners van 'De Brullende Vos', zoals het studentenhuis sinds jaar en dag wordt genoemd, gisteren met vrienden voetbal gekeken en een klein feestje gevierd. "Het was ook nog eens mijn verjaardag", zegt Jan. "Nou, leuke dag dag zo. Hopelijk kunnen we er over een paar weken wel weer om lachen."

De Zwolse politiek heeft zich inmiddels op de zaak gestort. In de gemeenteraad werden vragen gesteld over de bakkerij en vrijdag is er tijdens een gesprek met de woningcorporaties ook aandacht voor de vier studenten gevraagd.

Raadslid Michiel van Harten van GroenLinks/De Groenen heeft regelmatig contact met 'de Brullende Vos'. "Maar het is een lastige zaak, want juridisch is er denk ik weinig aan te doen. Je moet dan hopen op de goodwill van Openbaar Belang. En eerlijk gezegd weet ik ook niet waarom die niet per ommegaande iets hebben geregeld. Je zou toch denken dat ze wel meer zouden kunnen betekenen."

Ook de VVD begrijpt niets van de situatie. "In Nederland zetten we niet zomaar mensen op straat.", zegt lijsttrekker René de Heer. "Daar moet snel een oplossing voor gevonden worden. Zet ze desnoods in een hotel of zo."

Directeur Gerke Brouwer van Openbaar Belang laat in een reactie weten dat er simpelweg niets anders beschikbaar was voor de vier kamerbewoners. "We hebben geen last van leegstand en ik begreep dat de jongens juist blij waren met de oplossing die we hadden. Mocht het zo zijn dat ze liever met zijn vieren ergens willen wonen, dan ga ik zeker kijken wat er mogelijk is. Het is allemaal echt geen onwil."

In een wanhopige poging een oplossing - al dan niet tijdelijk - te forceren, hebben de studenten een filmpje gemaakt. Dat is hier te zien.

  1. Beste vriend geliquideerde Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’
    PREMIUM
    video & audio

    Beste vriend geliqui­deer­de Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’

    ,,Daar stonden ze Henk op te wachten. Bij de speedboot. Mensen die je koud willen maken hebben alle geduld van de wereld.” Regelmatig schrikt Zwollenaar Mario Roodveldt (64) ’s nachts zwetend wakker. Zijn beste kameraad Henk ‘Oortje’ Wolters werd op oudejaarsavond doorzeefd met meer dan twintig kogels. Aan het begin van zijn strafzaak, waarin Wolters hoofdverdachte was, doet hij voor het eerst zijn verhaal.

In samenwerking met indebuurt Zwolle