Volledig scherm
PREMIUM
De studenten met hun robot, vlnr Jonathan, Gerard, Martijn, Jesse en Ruud (docent). © Frans Paalman

Studenten Windesheim maken pratende schoonmaakrobot

Robot Willy is nu nog een beeldscherm op het onderstel van een elektrische rolstoel. Als de studenten van Hogeschool Windesheim hem af hebben, rijdt hij zelfstandig door de binnenstad op zoek naar zwerfafval en knoopt mogelijk zelfs een praatje aan.

Robot Willy staat op de vijfde verdieping van Hogeschool Windesheim: een groot beeldscherm op een onderstel van een elektrische rolstoel. Studenten elektrotechniek, werktuigbouwkundigen en vormgeving knutselden hem de afgelopen twee jaar in elkaar. Sinds februari werkt een groep ICT-studenten aan de robot. Er moet nog heel wat gebeuren, vertelt derdejaarsstudent Martijn van Olst. ,,Willy rijdt zelfstandig rond en vermijdt obstakels. Maar hij neemt de bocht nog te krap en schuurt dan langs het deurkozijn. Dat passen we nu aan.''

  1. Anne Marie uit Zwolle klaagde als eerste de tabaksindustrie aan. 'En nu is de kanker terug'
    PREMIUM

    Anne Marie uit Zwolle klaagde als eerste de tabaksindu­strie aan. 'En nu is de kanker terug'

    Anne Marie van Veen uit Zwolle was twee jaar geleden de eerste die aangifte deed tegen de tabaksindustrie. Nu, net voor het Gerechtshof in Den Haag zou oordelen over de vervolging, heeft de longkankerpatiënte slecht nieuws gekregen van haar behandelaars. ,,Het lijkt erop dat de kanker terug is. Je weet dat die dag weer komen gaat. De weg naar de eindstreep wordt steeds korter. Dat is moeilijk."

In samenwerking met indebuurt Zwolle