Volledig scherm
© RGBStock.com

SWZ en DeltaWonen koplopers in corporatiebranche

ZWOLLE - De Zwolse woningcorporaties DeltaWonen en SWZ worden gewaardeerd met een AA-score na onderzoek van branchevereniging Aedes. De twee behoren hiermee tot de 24 landelijke 'koplopers'.

SWZ behoorde vorig jaar nog niet tot de groep achter de koplopers. Woningstichting Openbaar Belang blijft achter in de middengroep. Aedes voert jaarlijks een benchmark uit onder woningcorporaties in het hele land. 276 van de 350 corporaties in Nederland zijn dit jaar meegenomen in het onderzoek.

De benchmark is gebaseerd op de beoordeling van de corporatie door huurders, de gemiddelde bedrijfskosten per verhuureenheid, het woningonderhoud; maar ook de beschikbaarheid en betaalbaarheid. Gemeenten en huurders krijgen met het onderzoek inzicht in hoe corporaties hun middelen besteden.

Het huurdersoordeel bleef voor DeltaWonen en Openbaar Belang gelijk aan vorig jaar. DeltaWonen kreeg opnieuw A en Openbaar Belang een B, waarbij A het hoogste is en C het laagste. SWZ ging van een B naar een A.

SWZ scoort wel weer lager op het aantal betaalbare huurwoningen dat vrijkomt. Met 55,8 procent blijft de corporatie ver onder het betaalbare aanbod van DeltaWonen (74,4) en Openbaar Belang (76,6).

De uitgaven voor de bedrijfsvoering daalden het sterkst bij DeltaWonen: de corporatie komt uit op gemiddeld 621 euro per woning, een daling van 134 euro.

In samenwerking met indebuurt Zwolle