Volledig scherm
© Koen Suyk

SWZ wil drie ton van Zwolle voor bouw parkeerkelder

De Zwolse woningcorporatie SWZ wil van de gemeente Zwolle 310.000 euro om de komst van een appartementencomplex met parkeerkelder in de wijk Kamperpoort te realiseren. Zonder die bijdrage is het nog maar de vraag of het lukt de huizen te bouwen.

De corporatie wil in deelplan Feniks, genoemd naar de vroegere zeepfabriek in de wijk, 57 sociale huurappartementen met een parkeergarage voor 37 voertuigen uit de grond stampen. Het project heeft volgens haar sowieso al een 'onrendabele top'. Moet ze ook nog eens de knip trekken voor de parkeerkelder dan loopt het negatieve resultaat op tot 1,17 miljoen euro. Dat vindt SWZ te gortig. De kelder is volgens de corporatie wel essentieel, omdat elders in de wijk geen plek is voor dit aantal parkeerplaatsen. 

De corporatie wil aanspraak maken op geld dat nog op de plank ligt voor deze wijk, net buiten de binnenstad van Zwolle. In eerste instantie zouden er op deze plek 33 koopappartementen met een commerciële plint gebouwd worden. Onder meer voor dat plan kreeg Zwolle ten tijde van de crisis (2010) een stimuleringssubsidie van 650.000 euro van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Hiervan is nog 310.000 euro over sinds het plan voor koopappartementen met winkels is ingeruild voor huurappartementen.

Huurwoningen

Onderdeel van de nieuwe beweging in de Kamperpoort is dat SWZ naast de bouw van 57 sociale huurwoningen haar ontwikkellocatie Lankhorst in dit gebied van de hand doet. Daar wil de Ontwikkelcombinatie De Nieuwe Kamperpoort 27 huurwoningen in de vrije sector bouwen. Zonder het subsidiegeld komt ook dat onder druk te staan.

Verantwoordelijkheid

SWZ bouwt alvast een garantie in: mocht de gemeente Zwolle aangesproken worden over ongeoorloofde staatssteun, dan neemt de woningcorporatie hiervoor haar verantwoordelijkheid. Desnoods door het bedrag alsnog terug te betalen, schrijft directeur Monique Boeijen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle