Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Taakstraf voor 25-jarige graffitispuiter na besmeuren gevels in Zwolle

Ondanks camerabeelden en tassen vol spuitbussen in zijn woning bleef een 25-jarige man uit Meppel hardnekkig ontkennen. De man is maandag tot een taakstraf veroordeeld voor het bespuiten van zeven gevels in de Zwolse wijk Assendorp.

Op zondag 8 mei vorig jaar ontdekten diverse pandeigenaren dat hun gevels besmeurd waren. In roze en zwarte verf was her en der de 'tag' MSA aangebracht, wat mogelijk staat voor Meppel Street Artists. De eigenaar van Snackbar Kolk zette camerabeelden online met de oproep aan de graffitispuiter zich bekend te maken en om de schade te vergoeden. 

Ook het gebouw van basisschool De Mozaïek en nog vijf panden waren besmeurd. Een van de gedupeerden die dat weekend afwezig was, hoorde via de buren dat haar witte huis besmeurd was geraakt. Ze liet een kennis de 'tag' oververven maar al snel bleek dat de oude kleur niet goed na te maken was. In arren moede schilderde ze haar hele woning over. 

Tassen vol

Een maatje herkende de 25-jarige Niek O. De politie ging bij de verdachte langs en ontdekte daar twee Jumbotassen vol graffitispuiten. Vermoedelijk dezelfde tassen als die zichtbaar zijn op de camerabeelden. Ook een agente zou hem van beelden kunnen herkennen, schreef ze in het proces verbaal.

Ondanks deze fors opgestapelde bewijslast en een eerdere veroordeling voor het spuiten met graffiti ontkende O. ook maar iets met het vandalisme te maken te hebben. Hij was maandag niet aanwezig in de zaal. ,,Graffiti zorgt voor verloedering van de openbare ruimte'', zei de officier van justitie. Ze vroeg om een taakstraf van 80 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk voor dit 'spoor van vernielingen'. De raadsvrouw vroeg om vrijspraak: haar cliënt herkende zich niet van de beelden van de snackbar. 

De politierechter vond de feiten bewezen en legde de gevraagde straf op. Ook moet O. aan diverse gedupeerden opgeteld ruim 500 euro schade vergoeden.

Buurtbewoners zijn nog altijd boos op de man, bleek na afloop van de zitting. Ze vonden het jammer dat hij niet op de zitting was verschenen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle