Volledig scherm
De bamboeborden in Den Bosch. © Gemeente Den Bosch

Ten Oeverstraat krijgt als eerste in Zwolle verkeersborden van bamboe

De Ten Oeverstraat krijgt binnenkort als eerste in Zwolle verkeersborden van bamboe. Mogelijk is dit slechts de voorbode van een grotere overschakeling op het CO2-neutrale bamboe langs de weg.

De bamboeborden worden geplaatst zodra de reconstructie van de Ten Oeverstraat, die parallel loopt aan de Wethouder Alferinkweg, is afgerond. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dit een mooie kans om te bekijken of dit nieuwe type verkeersbord bevalt. Achter de schermen wordt verder onderzoek gedaan naar het grootschaliger inkopen van bamboeborden. Zwolle overlegt met buurgemeenten Kampen en Dalfsen over de mogelijkheid om ze gezamenlijk aan te schaffen.

Duurder

Met deze ontwikkeling komt het college van B en W tegemoet aan een unanieme wens van de Zwolse gemeenteraad. Op initiatief van ChristenUnie-raadslid Ruth Stoorvogel werd dit voorjaar een voorstel aangenomen om de mogelijkheden voor bamboeborden te onderzoeken. Hoewel de borden van deze grassoort duurder zijn dan de traditionele aluminium exemplaren, rekenen de lokale politici erop dat de investering op termijn terugverdiend wordt. Ze verwachten dat bamboe 20 á 25 jaar meegaat, twee keer zo lang als aluminium. In tientallen gemeenten, zoals Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam en Coevorden, doken ze eerder al op.

ChristenUnie-raadslid Ruth Stoorvogel bestempelde het overschakelen op bamboe onlangs tot een ‘relatief kleine ingreep, met grote symbolische waarde’.

In samenwerking met indebuurt Zwolle