Volledig scherm
Een jaar geleden stond er nog een geraamte van de IJsselcentrale. © archief Frans Paalman

Theatermakers brengen verhalen van buurtbewoners over de gesloopte IJsselcentrale in Zwolle tot leven

Twee dagen, zes voorstellingen en allemaal zijn ze stijf uitverkocht. Het idee om een theatervoorstelling te maken over de IJsselcentrale en deze op te voeren op de plek in de Zwolse uiterwaarden waar ruim zes decennia energie werd opgewekt.

De voorstelling heet Requiem voor de IJsselcentrale en bestaat uit een theatrale optocht over de IJsseldijk en een route op het terrein van de voormalige Centrale Harculo. De sloop van de centrale is inmiddels afgerond energiebedrijf Engie wil iets terugdoen voor de buurtbewoners van Zwolle-Zuid, meldt Kameroperahuis, dat de voorstelling heeft geproduceerd. ,,Om hen te bedanken voor hun geduld rondom de sloopactiviteiten. Ruim zestig jaar is op dit terrein energie opgewekt en is de IJsselcentrale beeldbepalend geweest voor Zwolle-Zuid. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit iconische gebouw.’’

Kameroperahuis brengt naar eigen zeggen de verhalen van bewoners van Zwolle-Zuid tot leven. Muziekvereniging Kunst Na Arbeid, vrouwenkoor Gioia, Less is More Band en de Zwolse Harmonie zijn onderdeel van de voorstelling. Requiem voor de IJsselcentrale is een vervolg op eerdere edities van Bruisende Buren in 2016 en 2017. 

De voorstelling wordt zowel op zaterdag 29 juni als op zondag 30 juni drie keer opgevoerd. Alle zes voorstellingen zijn uitverkocht, wel kunnen belangstellenden zich nog op een wachtlijst laten plaatsen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle