Alcoholvrij jongerenfeest in cafe Bommel aan de Jufferenwal voor jeugd onder de 18 jaar.
Volledig scherm
Alcoholvrij jongerenfeest in cafe Bommel aan de Jufferenwal voor jeugd onder de 18 jaar. © Pedro Sluiter Foto

Tieners blijven weg bij feestjes in Zwolse kroegen, duizenden euro's subsidie voor niks geweest

De proef om 16- tot 18-jarigen meer uitgaansmogelijkheden te bieden in Zwolse kroegen is mislukt. Alleen op de feestavond bij café Bommel kwamen voldoende tieners af.

De horecaondernemers in Zwolle schatten de doelgroep van 16- tot 18-jarigen die behoefte heeft aan uitgaan op ongeveer 300 tot 350 jongeren. Van tevoren was afgesproken dat de zalen voor 70 procent gevuld moesten zijn. De opkomst viel echter flink tegen, slechts twee van de zes geplande feesten ging door. Alhoewel de gemeente Zwolle de eerste avond bij café Bommel een succes noemde, leverden de georganiseerde avonden bij het Vliegende Paard en café Blij veel te weinig op. Laatstgenoemde wist niet eens genoeg kaarten te verkopen.

Doelgroep drinkt het liefst alcohol 

De doelgroep voor dit soort feesten voor 16- tot 18-jarigen lijkt niet groot genoeg. Sommige jongeren hebben op vrijdag- en zaterdagavond andere verplichtingen, zoals werk en sport, of ze gaan liever naar plekken waar ze wél alcohol kunnen drinken. Nog een belangrijk punt: voor veel horecaondernemers is het niet te doen om deze doelgroep ook nog eens te bedienen. Horecaondernemers richten zich immers voornamelijk op een publiek van 18 jaar en ouder.

Door een aanpassing van de Drank- en Horecawetgeving mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer drinken. Er is minder plek voor ze in het Zwolse uitgaansleven. Als reactie daarop en om te onderzoeken of er structureel meer uitgaansmogelijkheden voor 16- tot 18-jarigen gecreëerd kunnen worden in de binnenstad, is de gemeente in samenwerking met de Jongerenraad Zwolle en horecaondernemers eerder dit jaar een pilot gestart.

BUZ neemt stokje over

De gemeente had een subsidie van 20.000 euro beschikbaar gesteld voor de proef. Daarvan was een eenmalige bijdrage van 5.000 euro bedoeld om de eerste feesten een boost te kunnen geven. Niet gelukt. De proef wordt met de overgebleven centen in gewijzigde vorm doorgezet. BUZ (Bureau Uitgaan Zwolle), het platform dat activiteiten voor jongeren onder 18 jaar faciliteert, neemt het stokje over waar het gaat om de ondersteuning van dergelijke feesten. De Zwolse horeca wil blijven meewerken en haar ruimtes beschikbaar stellen voor dit soort feesten waarbij ook 16- tot 18-jarigen welkom zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle