Station Zwolle.
Volledig scherm
Station Zwolle. © Alex Mulder

'Tijd nog niet rijp Zwolle Centraal'

Station Zwolle krijgt voorlopig nog niet de toevoeging Centraal. De gemeente trekt na gesprekken met de NS en ProRail de conclusie dat de 'tijd nog niet rijp is voor een officieel verzoek tot naamswijziging'. 

Het was al langer bekend dat Zwolle op papier niet aan alle criteria voldoet om de toevoeging 'Centraal' te mogen dragen. Zo rijdt er geen vaste internationale trein en heeft de stad niet tenminste drie verschillende stations. Andere steden die niet voldoen aan alle regels kregen echter wél Centraal achter de stationsnaam. Arnhem verdiende de titel door de oplevering van een nieuw station, en ook voor Leiden werd een uitzondering gemaakt. 

Stadshagen

Wel is er een tweede station in de wijk Stadshagen in aanbouw, dat in december in gebruik wordt genomen, en is Zwolle het tweede spoorwegknooppunt van het land. Een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad riep het college daarom begin april op om toch de mogelijkheid te onderzoeken. De kosten, die werden geschat op twee ton, zouden voor de rekening van de stad komen. De Zwolse SP-fractie noemde het project 'symboolpolitiek' en diende een maand geleden een motie in om de naamswijziging tegen te houden. 

Helemaal van de baan is het plan echter niet. De gemeente zegt toe de komende jaren zich te willen inzetten om meer draagvlak te creëren voor een naamswijziging. Indienen van het verzoek is over een paar jaar wellicht wel kansrijk, aldus de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle