Timelapse: Van niets naar busbrug in Zwolle in twee minuten

videoDe busbrug over het spoor in Zwolle wordt vandaag feestelijk geopend en over een ruime week in gebruik genomen door stads- en streekbussen. De bouw van het gevaarte begon in oktober 2017 en was live te volgen via een aantal webcams. Van die beelden is nu een timelapse gemaakt.

Tegelijk met de busbrug wordt op 17 februari het nieuwe busstation aan de zuidzijde van station Zwolle in gebruik genomen. Stads- en streekbussen rijden dan vanaf de kruising Rieteweg-Willemskade de brug op en kruisen zo het spoorwegemplacement bij het station.

België

De aanleg van de brug begon in 2017: op 31 oktober werd officieel de eerste paal geslagen. Een paar maanden later, op 23 januari, ging het eerste van in totaal dertig brugdelen op transport richting Zwolle. De brug werd gemaakt in de werkplaats van firma Victor Buyck Steel Construction in België. De stukken zijn op de bouwplaats aan de Hanzelaan aan elkaar gelast. Het eerste deel kwam in alle vroegte aan in de stad; het laatste stuk arriveerde in april.

Naam?

Het huzarenstukje van de klus volgde in mei, toen de busbrug beetje voor beetje op zijn plek werd geschoven. Rond diezelfde tijd brachten lezers van de Stentor hun stem uit voor de naam van de nieuwe brug. Als winnaar kwam Blauwvingerbrug uit de bus. Andere namen die veel werden genoemd waren Hanzebrug, Slinger, Verbindingsbrug en Schuttebrug. De uiteindelijke naam wordt zaterdag tijdens het openingsfeest onthuld.

Spoorbeheerder ProRail gaf eerder deze week al beelden vrij van een ritje over de brug, die eind vorig jaar nog werd bekleed met bamboe.

Volledig scherm
De busbrug toen die in mei op zijn plaats werd gereden (links) en bij het naderen van de voltooiing in januari van dit jaar. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle