File op de A28 richting Zwolle.
Volledig scherm
File op de A28 richting Zwolle. © Archief, Stefan Verkerk

Transportsector vreest economische schade door groeiend fileprobleem op A28

De fileproblemen op de A28 verdienen de hoogste aandacht om te voorkomen dat de regio Zwolle economische schade oploopt. Dat vindt Transport en Logistiek Nederland. Het bedrijfsleven schiet er door de problematiek vele miljoenen bij in, benadrukt TLN. Er zou een aanpassing van de snelweg nodig zijn om te voorkomen dat de regio onaantrekkelijk wordt.

Goede bereikbaarheid en een ‘robuuste regionale infrastructuur’ zijn essentieel voor economische groei, stelt TLN. Bij de A28 gaat dat nu mis, ziet de organisatie. Dat de files groeien ‘is erg’, zegt belangenbehartiger Marcel Ubels. Nu al lijdt het Nederlandse vrachtvervoer op jaarbasis 1,3 miljard euro schade doordat vrachtwagens tot stilstand komen, heeft TLN becijferd. Als de files toenemen loopt dat verder op.

Scandinavië

Samen met regionale bestuurders en bedrijven is er flink gelobbyd om de A28 als aandachtspunt in het regeerakkoord te krijgen, zegt Ubels. Het wachten is op de uitkomsten van onderzoek dat op dit moment loopt en waarvan de uitkomsten in het tweede kwartaal worden verwacht. Dat actie nodig is staat voor hem vast. Het vrachtverkeer zal namelijk sterk toenemen doordat vanaf Hoogeveen de route richting Bremen, Hamburg en Scandinavië wordt verbeterd door verbreding van de Duitse E233. ,,De A28 wordt daardoor extra belangrijk als poort naar het noorden’’, aldus Ubels.

Corridor

Doordat een ‘snelle corridor’ ontstaat vanuit Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam met het noorden, wordt het vestigingsklimaat van bedrijventerreinen langs de A28 aantrekkelijker, voorziet TLN. De groeimogelijkheden mogen niet worden belemmerd door de dichtslibbende snelweg, aldus Ubels.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle