Volledig scherm
PREMIUM
Het station in Meppel werd zondag overspoeld met gestrande reizigers vanuit Leeuwarden. © Robert Groenink

Treinchaos Zwolle-Meppel versterkt roep om extra lijn naar het noorden

De grote chaos op het spoor zondag door problemen op het traject Zwolle-Meppel versterkt de roep om een extra treinverbinding met het noorden. 

De huidige verbinding is fragiel: een kapotte bovenleiding, zoals zondag, en meteen is het noorden van het land  afgesloten van de rest. ,,Het is bij gebrek aan een omreisroute ontegenzeggelijk heel kwetsbaar”, erkent ProRail-woordvoerder René Vegter, ,,maar een oplossing is niet meteen voor handen.”

Uitgerekend op de dag dat veel reizigers richting het noorden wilden voor de Reuzen in Leeuwarden, de Gamma Racing Day in Assen, de monsterzwemtocht van Maarten van der Weijden of de wedstrijd SC Heerenveen-Vitesse trok een trein de bovenleiding over een lengte van ongeveer 500 meter kapot. Een chaos op diverse stations was het gevolg.

Quote

De afhanke­lijk­heid van Noord-Nederland van dat ene traject is raar

Tweede Kamerlid Cem Laçin , SP

Vegter benadrukt dat zondag het treinverkeer ook gestremd was geweest als tussen Zwolle en Meppel meerdere spoorbanen hadden gelegen. ,,Als een bovenleiding kapot getrokken wordt, gaat de spanning van de bovenleiding af.  Dan hadden we ook met vier sporen geen rijdende trein gehad.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle