Volledig scherm
PREMIUM
Anneloes van der Kooij oriënteert zich op de mogelijkheden bij de TussejnaarBeurs op het Carolus Clusius College in Zwolle. © Frans Paalman

Tussenjaarbeurs in Zwolle: ‘Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika lijkt me leuk’

Het aantal middelbare schoolleerlingen dat na het examen een tussenjaar verkiest stijgt, zo blijkt uit cijfers van DUO. Hoe breng je zo’n jaar nu het beste door? Tijdens de landelijke TussenjaarBeurs op het Zwolse CCC zoeken jongeren en ouders zaterdag naar antwoorden.

Backpacken, au pair, vrijwilligerswerk, high school, op taalreis, of gewoon een baantje bij de Appie om de hoek. De mogelijkheden om een tussenjaar ‘door te komen’ zijn tegenwoordig legio. Voor veel leerlingen is het een hele opgave om een keuze te maken uit het enorme aanbod aan studies. Steeds meer jongeren stellen dit dan ook uit, zekers sinds het leenstelsel zijn intrede heeft gedaan en studeren nog duurder heeft gemaakt. Maar jongeren doen dit niet alleen omdat ze er nog niet uit zijn, sommigen zijn het studeren simpelweg even zat of willen reizen, zegt Daniëlle Vogels uit Nijmegen. Ze is oprichter van het TussenjaarKenniscentrum dat sinds 2017 deze landelijke beurs organiseert. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle