Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP Kippa

Twee inschrijvingen voor ‘nieuwe’ lokale omroep Zwolle

RTV Zwolle FM en RTV Focus Zwolle maken kans op de nieuwe uitzendlicentie als lokale omroep van Zwolle. De inschrijving is gesloten en bij het Commissariaat voor de Media hebben alleen deze twee partijen zich gemeld. RTV Zwolle is de huidige lokale omroep, RTV Focus zendt nu nog via internet uit.

Het lag voor de hand dat alleen deze twee omroeporganisaties zich zouden inschrijven. Wethouder Monique Schuttenbeld hintte daar een paar weken geleden al op. Vijf jaar geleden streden beide omroepen ook om de licentie en koos de gemeente voor de ook toen al zittende omroep, die destijds nog RTV ZOo heette.

Nu is het gemeentebestuur opnieuw aan zet om tot een advies te komen richting het Commissariaat. ,,Daar heeft de gemeente uiterlijk achttien weken de tijd voor’’, zegt woordvoerder Edgar van de Pas van het Commissariaat voor de Media. Die instantie gaat uiteindelijk over het verdelen van landelijke, regionale en lokale uitzendlicenties. ,,Zodra het advies binnen is, hebben wij vier weken de tijd om een besluit te nemen.’’

De lokale politiek boog zich de afgelopen periode meermaals over de plaatselijke omroep. RTV Zwolle FM is verweten niet zichtbaar genoeg te zijn. Ook had de organisatie het adviesorgaan voor de programmering meerdere keren niet op orde. In zo'n programmabeleidbepalend orgaan (pbo) moet een aantal stromingen uit de samenleving zijn vertegenwoordigd.

Eind oktober en begin deze maand besprak de gemeenteraad de stand van zaken nog. Vanuit de raad is toen gehamerd op aanvullende eisen voor de nieuwe uitzendperiode, die op 25 mei van start gaat. Nu RTV Zwolle en RTV Focus zich hebben ingeschreven, kunnen het college van B en W en aansluitend de gemeenteraad zich over de beide plannen buigen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle