Twintig ‘zwaaistenen’ in de Wipstrik: gaan Zwollenaren elkaar nu groeten?

videoDe eerste ‘zwaaisteen’ van Nederland is een feit. Een vrolijke tegel die aanzet tot meer onderling contact in de buurt. Wethouder William Dogger hielp in De Rijpstraat mee bij het schilderen van het allereerste handje.

Wat een vrolijkheid en dat midden op straat in de Zwolse wijk Wipstrik. Maandag rond het middaguur staan buurtbewoners naar elkaar te zwaaien, luid zingend en joelend. Op de stoep is wethouder William Dogger druk in de weer met een verfkwast. Samen met ‘buurvrouw Wil’ schildert hij een handje op de stoeptegel. Niet uit de losse pols, maar keurig geholpen door een kartonnen sjabloon. Als de afbeelding klaar is, gaat een gejuich op. ,,De eerste van Nederland,’’ roept welzijnswerker Corinne Tijsseling uit. Dogger trekt een fles champagne open, er is cake in de vorm van een handje en ondertussen staan alle buurtbewoners flink te zweten. Want het is midden op de dag en loeiheet. Hartstikke gezellig. Maar wie verzint er nou zoiets? 

 1. Rijinstructeur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’
  PREMIUM
  video

  Rijinstruc­teur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’

  Rudolf Visser leerde Wezep en omstreken rijden. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar houdt het nu - na 55 jaar op de bijrijdersstoel - voor gezien. Duizenden mensen had de 73-jarige Wezeper naast zich zitten, honderdduizenden kilometers moet hij afgelegd hebben. ,,Het is echt een prachtig vak’’, zegt hij. ,,Ik heb alles meegemaakt wat je kan bedenken.’’ Voor de Stentor rakelt hij een rits anekdotes op.
 2. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
  PREMIUM
  VIDEO

  Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

  Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle