Volledig scherm
Het stadsstrand in Zwolle werd afgelopen zomer drukbezocht. © Alex Mulder

Uitbater Stadsstrand Zwolle failliet verklaard

Of het Standsstrand aan het Rodetorenplein aankomend voorjaar open gaat, is nog maar de vraag. Horecabedrijf Dongas B.V. in Zwolle is deze week failliet verklaard. Het bedrijf exploiteerde het stadsstrand in Zwolle en was is de race om het bedrijf te kopen. 

De eigenaar van Dongas, die niet met zijn naam in de krant wil, bevestigt het faillissement, maar wil nog geen toelichting geven op het nieuws. Hij wil eerst het gesprek met de curator volgende week afwachten.  

Dongas huurde en exploiteerde het Stadsstrand afgelopen seizoen. ,,Of het strand in mei open gaat is nog maar de vraag. Het ligt eraan of we een huurder of koper kunnen vinden’’, zegt een van de eigenaren van het Stadsstrand Zwolle. 

,,Het Stadsstrand staat te koop. We hebben het destijds te huur aangeboden aan de jongens van Dongas. Ze zouden het bedrijf gaan kopen, maar dat gaat nu dus niet door.’’

Tot 2021 vergunning

De tijdelijke ‘beach’-horeca wordt sinds 2017 op het Rodetorenplein geëxploiteerd. In december vorig jaar besloten burgemeester en wethouders dat het Stadsstrand nog mag blijven tot en met 2021. De vergunning is voor een periode van drie jaar verleend volgens de richtlijnen voor pop-up horeca in de horecavisie.

In februari 2017 kwam onderneemster Jacolien Verbeek met het idee om een deel van het Rodetorenplein in Zwolle om te toveren tot stadsstrand. In het jaar daarvoor werd door een groep andere Zwollenaren voor het eerst een stadsstrand opgezet. Dat gebeurde onder de naam ‘Stränd’ aan de Pannekoekendijk.

In mei 2017 ging het popupstrand aan het Rodetorenplein open. Bezoekers konden hier, voorzien van een hapje en drankje, met de voeten in het zand aan de gracht zitten. Op een deel van het plein lag een laag zand en van een serie geschakelde zeecontainers werd een mobiel café gemaakt.

Onomstreden was de komst van deze zandbak aan de gracht overigens niet. Een aantal horecaondernemers vond dat de geplaatste zeecontainers het uitzicht belemmerden. Ook vonden ze de periode dat de tijdelijke horecagelegenheid met strand er ligt - van meid tot media oktober - te lang. Er zijn destijds geen bezwaren bij de gemeente ingediend.

In samenwerking met indebuurt Zwolle