Volledig scherm
Zara-uitbouw belemmert zicht van de bewoners van de Mandjesstraat. Uitbouw wordt pal tegen hun balkons aangebouwd. © Frans Paalman

Uitbouw Zara Home binnen de regels

ZWOLLE - Omwonenden, ondernemers en pandeigenaren hádden kunnen weten dat de uitbouw van Zara in Zwolle zo pontificaal achter hun panden zou herrijzen. Maar dan hadden wel alle alarmbellen af moeten gaan bij de tekst: 'Verbouwen van een winkelpand, Diezerstraat 82'.

De verbouwing van dat pand is niet meegenomen in de oorspronkelijke aanvraag voor de vestiging van Zara in de bibliotheek. "Op dat moment was nog niet duidelijk wat Zara met dat pand ging doen", vertelt gemeente-ambtenaar Everhard van Lunteren. Dela Vastgoed deed namens het kledingconcern op 23 maart 2016 een aanvraag om het pand te verbouwen ten behoeve van de vestiging van Zara Home. "Omdat die aanvraag zoveel later kwam, hebben we die behandeld als een gewone bouwaanvraag en dus apart behandeld."

Definitieve vergunningsaanvraag

Daarna is op 10 juni nog bekend gemaakt dat de aanvraag er lag. "Dat was een verlenging van de aanvraag omdat nog niet alle benodigde stukken er lagen", verduidelijkt Van Lunteren. En op 23 september 2016 is het besluit over de aanvraag gepubliceerd, nadat de Welstandscommissie er op 20 september haar licht over had laten schijnen. Én positief heeft geadviseerd, blijkt uit de stukken.

Forse uitbouw

Als geïnteresseerden de achterliggende stukken wel hadden ingezien, was daarin te lezen én te zien geweest dat die verbouwing tevens een forse uitbouw betrof die ongeveer 4,5 meter hoog moet worden. Maar mag dat zo dicht op de huidige bebouwing gebouwd worden? "Ja", zegt Van Lunteren. "Ze hadden er ook tegenaan mogen bouwen, maar de bestaande muren zijn niet allemaal in even goede staat en ze lopen niet recht. Nu bouwt de uitvoerder op de erfgrens." Dat het balkon van onderneemster Jenske Huisman zo goed als dicht wordt gebouwd, is ook niet verboden. "De enige eis in het bouwbesluit is dat er daglicht binnen moet vallen. Die mogelijkheid blijft bestaan."

De angst van omwonenden dat de brandtrap gaat leiden tot ongenode gasten, kan Van Lunteren wegnemen. "Aan de achterzijde aan de Spoelstraat komt tussen het Zarapand en het bestaande electriciteitshuisje een stevig hek. Zara zit ook niet te wachten op mensen die op hun dak klimmen."

In samenwerking met indebuurt Zwolle