Volledig scherm
Mark de G. © Felix Guérain

Uitspraak in Zwolse kruipruimtemoord: Mark de G. krijgt 12 jaar cel en tbs voor doden boezemvriend

Zwollenaar Mark de G. is vanmiddag veroordeeld tot jaar 12 cel en tbs voor het doden van zijn boezemvriend Deniz. De rechter acht bewezen dat De G. het fatale schot loste en niet Deniz zelf, zoals De G. altijd beweerd heeft. Ook rekent de rechter het De G. zwaar aan dat hij het lichaam verminkt heeft en alles in het werk heeft gesteld om zijn daad te verdoezelen. 

De G. zaagde het lichaam in stukken en verstopte het in de kruipruimte van zijn huis. De rechter noemde dat ‘gruwelijk’ en verschrikkelijk voor de nabestaanden. 

Zwollenaar Guldogdu raakte in februari 2018 vermist. Meer dan een week lang leefden zijn vrienden en familie tussen hoop en vrees. Ze lanceerden een grote zoektocht, waar dus ook verdachte De G. aan meedeed. Terwijl De G. op dat moment al wist dat zijn voormalige boezemvriend was overleden. En hij wist ook waar het lichaam lag: in de kruipruimte van zijn huis. De G. biechtte uiteindelijk tegenover een vriendin op dat Deniz in zijn woning was overleden en dat hij het lichaam in stukken had gezaagd. De politie arresteerde hem.

Pistool gedumpt

De G. heeft altijd ontkend dat hij zijn kameraad doodgeschoten heeft. Volgens hem schoot Deniz zichzelf expres of per ongeluk dood. Dat hij daarna geen hulpdiensten belde en eventuele bewijsmiddelen wegmoffelde, kwam volgens zijn eigen zeggen omdat hij in paniek was geraakt en vreesde voor moord te worden opgepakt. Zo maakte hij het pistool schoon met aceton en vervolgens dumpte hij het wapen in het water. Ook bracht hij een bebloede bank naar de stort.

Quote

Voor alles heeft hij een verklaring, maar voor dit onderdeel niet

Officier van justitie over het metaaldeeltje

Hoewel de aanklager eerst nog tot de conclusie kwam dat zelfdoding niet was uit te sluiten, kwam de officier van justitie daar twee weken geleden plotseling op terug. Op basis van informatie van een wapenexpert zou vaststaan dat de kogel door een metaaldeeltje ging. De G. heeft echter niet verklaard dat Guldogdu ergens doorheen schoot. Daardoor is het scenario dat het slachtoffer zichzelf doodschoot onwaarschijnlijk geworden, aldus de officier. ,,Voor alles heeft hij een verklaring, maar voor dit onderdeel (het metaaldeeltje, red.) niet.” 

Boezemvriend

De G was ooit de boezemvriend van Deniz. Ze speelden samen als kind, gingen later samen stappen. Ze gingen samen met hun families op vakantie. De nabestaanden van Guldogdu nemen De G. erg kwalijk dat hij mee heeft gezocht en net deed alsof hij van niets wist, terwijl De G. zelf het lichaam verstopt had.

Tijdens het laatste woord twee weken geleden sprak De G. geëmotioneerd: ,,Ik vind het afschuwelijk wat er is gebeurd. Al besef ik me dat ik zelf een deel van die emoties heb veroorzaakt. Maar ik heb moeite met het beeld dat ik drie kinderen vaderloos zou hebben gemaakt. Het is precies zo gegaan zoals ik heb verklaard.” 

Nabestaanden reageerden na de zitting van twee weken geleden voor het eerst. Ze waren verbolgen over het verhaal van De G. Volgens hen vertelt de verdachte niet de waarheid:

In samenwerking met indebuurt Zwolle